Asuinseuduillaan suurille ilmansaastepitoisuuksille altistuvat sairastuvat silmänpohjan ikärappeumaan ikätovereitaan todennäköisemmin, tuore tutkimus osoittaa. Silmänpohjan ikärappeuma on yleisin näkövammaisuutta aiheuttava sairaus länsimaissa.

Tutkimus julkaistiin British Journal of Ophtalmologyssa, ja se perustuu 115 000 brittiläisen 40–69-vuotiaan terveystietoihin. Heistä 1 300 sairasti silmänpohjan ikärappeumaa.Silmänpohjan ikärappeuman riski oli 8 prosenttia suurempi potilailla, joiden asuinseudun hengitysilmassa oli paljon PM2,5-pienhiukkasia, tulokset osoittivat. Silmien kuvantamistutkimuksissa myös typpidioksidi ja muut typen oksidit liittyivät silmänrappeumaan viittaaviin silmämuutoksiin. Tulokset vihjaavat ilmansaasteiden ja etenkin PM2,5-pienhiukkasten voivan altistaa silmänpohjan ikärappeumalle, mutta on myös mahdollista, että muut seikat ovat vaikuttaneet tuloksiin. Yhteydet havaittiin kuitenkin senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin osallistujien muu terveydentila, tupakointi ja muita tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä.Aiemmissa tutkimuksissa ilmansaasteet on yhdistetty myös muihin silmäsairauksiin sekä varsinkin hengityssairauksiin sekä sydän- ja verisuonitauteihin. Vaikutukset liittyvät todennäköisesti oksidatiiviseen stressiin ja tulehdukseen, joita ilmansaasteet aiheuttavat.Suomeen merkittävä osa pienhiukkasista kulkeutuu ulkomailta, mutta paikallisesti autoliikenne ja puun pienpoltto voivat olla merkittäviä pienhiukkasten lähteitä. Suomessa ilman typpidioksidi on pääosin peräisin teollisuudesta ja energiantuotannosta ja kaupungeissa myös autoliikenteestä.Uutispalvelu Duodecim(British Journal of Ophtalmology 2021;DOI:10.1136/bjophthalmol-2020-316218)https://doi.org/10.1136/bjophthalmol-2020-316218

(000.000) 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla