Influenssarokotuksen ottavat sairastuvat muita epätodennäköisemmin sydän- ja verisuonitautioireisiin ja myös menehtyvät niihin muita harvemmin, tuore tutkimus vahvistaa. Erityisen suuri vaikutus nähdään potilailla, jotka ovat hiljattain sairastaneet sydänoireen.Tiedot käyvät ilmi kuuden satunnaistetun ja lumekontrolloidun tutkimuksen meta-analyysista, joka koostui 9 000 keskimäärin 66-vuotiaan seurantatiedoista.Influenssarokotuksen saaneista 3,6 prosenttia sai sydänoireen ja 1,7 prosenttia menehtyi sellaiseen vuoden seurannan aikana. Verrokeista sairastui 5,4 prosenttia ja menehtyi 2,5 prosenttia. Vaikutus oli vielä suurempi potilailla, jotka olivat sairastaneet äkillisen sepelvaltimo-oireyhtymän.

Jos tulokset pitävät paikkansa, yhden sairastumisen estäminen edellyttää 56 potilaan rokottamista, tutkijat kirjoittavat. Samaan viittaavia tuloksia on saatu aiemminkin, mutta havainnot vahvistavat näyttöä entisestään. Influenssarokotukset vähentävät myös verenpainepotilaiden kuolemia, tutkimuksista tiedetään.Suomessa influenssarokotus on maksuton raskaana oleville, yli 65-vuotiaille ja muille riskiryhmäläisille kuten sydänsairauksia tai diabetesta poteville sekä 6 kuukauden–6 vuoden ikäisille lapsille. Ilmaisen rokotuksen saavat myös terveydenhuollossa työskentelevät, osa vakavalle sairastumisella alttiiden läheisistä sekä varusmiespalvelukseen astuvat. Ilmaisuudesta huolimatta rokotus jää monilta ottamatta.Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(JAMA Network Open 2022;5:e228873)https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2022.8873

(000.000) 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla