Parkinsonin tautia sairastavien on turvallista harrastaa kovaakin liikuntaa, tuore tutkimus osoittaa. Intensiivinen harjoittelu saattaa osalla potilaista myös hidastaa taudin etenemistä, tutkijat toivovat.
Havainnot perustuvat ns. faasi kahden tutkimukseen, jossa intensiivisen, korkealla sykkeellä tehtävän juoksumattoharjoittelun vaikutuksia tutkittiin 120 Parkinson-potilaan avulla. Heistä kolmannes teki kolme kertaa viikossa harjoituksia korkealla sykkeellä, kolmannes kohtalaisella sykkeellä ja loput toimivat verrokkeina. Potilaat olivat 40–80-vuotiaita.Tutkimuksen tavoite oli selvittää, onko intensiivinen liikuntaharjoittelu ylipäätään turvallista Parkinsonin tautia sairastaville. Tulosten perusteella se on turvallista, mutta vielä ei tiedetä vaikuttaako korkealla sykkeellä tehty harjoittelu potilaiden oireiden etenemiseen. Tällaisia viitteitä on saatu joissain tutkimuksissa, mutta asian selvittäminen vaatii vielä suurempia lisätutkimuksia. Parkinsonin tautia sairastaa noin 14 000 suomalaista. Se on parantumaton, tuntemattomasta syystä johtuva hermostollinen sairaus, joka aiheuttaa mm. vapinaa, lihasjäykkyyttä ja liikkeiden hidastumista. Yleensä tauti todetaan 50–70-vuotiailla.Uutispalvelu Duodecim (JAMA Neurology 2017; doi:10.1001/jamaneurol.2017.3517)https://jamanetwork.com/journals/jamaneurology/fullarticle/2664948

(20171220) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla