Kuvat
Shutterstock

Yleisimpiä syitä maksa-arvon kohoamiseen ovat ylipaino ja runsas alkoholinkäyttö, mutta muitakin syitä löytyy. Sisätautilääkäri valaisee asiaa.

Olen 54-vuotias perusterve nainen. Minulta otettiin verikokeita, ja maksakoe ALAT oli 44 eli hieman koholla. Minulla on maksassa runsaasti kystia: voivatko ne aiheuttaa maksa-arvon kohoamisen? Vai mikä olisi syynä?

Asiantuntija vastaa:

ALAT eli alaniiniaminotransferaasi on maksasairauksien seulontatutkimus, jonka yläraja on naisilla 35 U/l ja miehillä 50 U/l. Arvon lievä suureneminen on melko tavallinen löydös, yleisimpinä syinä ylipaino ja alkoholinkäyttö.

Lievää maksa-arvon nousua voivat aiheuttaa myös

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
  • krooniset viruksen aiheuttamat maksatulehdukset,
  • autoimmuunisairaudet,
  • monet lääkeaineet ,
  • luontaistuotteet,
  • maksakirroosi.

Akuutissa maksatulehduksessa ALAT arvo nousee satoihin, jopa tuhansiin.

Maksakystia eli maksan nesterakkuloita löytyy muutamalta prosentilta väestöstä, ja ne yleistyvät iän mukana. Vain pienelle osalle kysta voi aiheuttaa oireita, kuten täyttämisen tunnetta ylävatsalla. Maksan laboratoriokokeissa ei tavallisesti näy poikkeamia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Polykystinen maksatauti on nimensä mukaisesti maksan monirakkulatauti. Se on perinnöllinen sairaus, jossa rakkuloita voi ilmetä jo nuoruudessa. Tauti on useimmiten oireeton eikä se yleensä lyhennä elinaikaa.

Kystat voivat kuitenkin kasvaa ja lisääntyä, ja tavallisimmin tauti diagnosoidaan 40–50 vuoden iässä. Suuret kystat voivat aiheuttaa oireita, kuten maksan laajenemista, kipua ja turvotusta ylävatsalla.

Samalla henkilöllä voi polykystisen maksasairauden lisäksi olla polykystinen munuaistauti, jonka ennuste on maksarakkuloitautia huonompi.

Naishormoni estrogeenin tasolla näyttää olevan yhteys maksakystien määrään. Tämän arvellaan selittävän sen, että naisilla kystien kasvu on suurempi ongelma kuin miehillä.

Vaikka polykystinen maksasairaus on perinnöllinen sairaus, se voi ilmaantua myös suvussa uutena tapauksena.

Kysyjä kertoo olevansa perusterve nainen, jolla on todettu runsaasti kystia maksassa. Tämä sopii polykystiseen maksasairauteen. Vaikka se ei aina aiheuta muutoksia maksakokeissa, se voi periaatteessa aiheuttaa lievää ALAT-arvon nousua (kysyjällä 44 U/l).

Yleensä ALAT-arvon lievää nousua seurataan puolen vuoden ajan ja jos arvo nousee tai on edelleen koholla, jatkotutkimukset määräytyvät epäillyn aiheuttajan mukaan.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri ja sisätautiopin dosentti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla