Antibioottilääkitys kuuluu osaksi umpilisäketulehduksen jälkeistä hoitoa, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella lääkitystä ei välttämättä tarvitsisi jatkaa sairaalassa kuin kaksi päivää.Tutkimus julkaistiin Lancet-lehdessä, ja siihen osallistui 1 066 yli 8-vuotiasta umpilisäketulehdusta potevaa, jotka satunnaistettiin saamaan leikkauksen jälkeen antibiootteja suonensisäisesti joko 2 tai 5 päivän ajan.Kun potilaita verrattiin kolmen kuukauden kuluttua, tulehduskomplikaatioita oli ilmaantunut 10 prosentille lapsista, joiden antibioottihoito kesti 2 päivää, ja 8 prosentille lapsista, joiden lääkitys kesti 5 päivää. Ero oli siis hyvin pieni.Kahden päivän antibioottihoidon saaneilla oli vähemmän antibiootteihin liittyviä haittavaikutuksia ja heidän sairaalahoitonsa oli lyhyempi kuin pitempään lääkittyjen. Lyhyen lääkityksen saaneet tosin joutuivat jonkin verran todennäköisemmin takaisin sairaalaan, tulokset osoittivat.

Tutkijoiden mukaan tulokset osoittavat, että useimmiten kahden päivän antibioottilääkitys riittäisi estämään tulehduskomplikaatioita ja myös vähentäisi lääkitysten haittavaikutuksia ja lyhentäisi sairaalahoitoa. Antibioottilääkityksiä halutaan lyhentää, koska liialliset ja turhat lääkitykset lisäävät antibiooteille vastustuskykyisiä bakteerikantoja. Suomessa antibioottien käyttö on saatu vähenemään, mutta turhia kuureja määrätään silti liikaa.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Lancet-lehdessä.Umpilisäketulehdus eli appendisiitti alkaa useimmiten siksi, että umpilisäkkeen sisäontelon aukko eri syistä ahtautuu, jolloin umpipussiin jäävät bakteerit lisääntyvät ja tulehduttavat umpilisäkkeen seinämää. Suomessa tehdään vuosittain 10 000 umpilisäkkeen poistoa tulehduksen tai sen epäilyn vuoksi.Uutispalvelu Duodecim(Lancet 2023;DOI:10.1016/S0140-6736(22)02588-0)https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(22)02588-0/fulltext

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(000.000) 2023 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla