Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Kuva: Shutterstock

Ääni tuntuu tulevan oman pään ulkopuolelta, mutta muut eivät kuule sitä. Tinnitus on yleinen ja kiusallinen vaiva, mutta sen taltuttamiseksi on onneksi olemassa keinoja.

Tinnituksessa äänen korkeus ja laatu ovat yksilöllisiä, mutta usein ääni on suhinaa tai kohinaa, sirinää tai vihellysmäistä ulinaa. Tinnitus on kuulojärjestelmän toimintahäiriö, joka johtuu kuuloradan yliaktiivisesta sähkötoiminnasta.

Kuuloelimeltä kuuloradalle kulkee aina sähkövirtaa. Kun tämä sähkövirta jostain syystä vähenee, kuuloradan hermosoluissa tapahtuu muutoksia, joiden vaikutukset nostavat sähkövirran tason yliaktiiviseksi. Se aistitaan kuuloaivokuorella tinnituksena.

Myös muita syitä kuin meluvaurio

Tinnitus on yllättävän yleinen vaiva. Lievästä tinnituksesta kärsii jopa 20 prosenttia suomalaisista, ja osalla se paranee ihan itsestään. Noin kahdella prosentilla tinnitus on niin vaikeaa, että siitä voi seurata ahdistusta, unihäiriöitä ja lopulta masennusta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pitkä altistuminen mille tahansa kovalle äänelle, jonka voimakkuus on yli 85 desibeliä, voi aiheuttaa meluvaurion. Siinä sisäkorvasta tuhoutuu aistikarvasoluja. Tällaisia vaurioita voi syntyä esimerkiksi kovaäänisten työkoneiden tai laitteiden käytöstä, jos ei käytä riittäviä kuulosuojaimia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tinnitus on perinteisesti yhdistetty kuulonalenemaan eli kuulon heikkenemiseen, mutta nykyisen tutkimustiedon valossa ne eivät aina kulje käsi kädessä. Korvissa voi alkaa soida ilman meluakin. Tinnituksen yhteydessä pitäisi tutkia muitakin oireita, kuten ääniyliherkkyyttä ja äänten säröytymistä sekä ahdistuneisuutta.

Stressi voi herkistää

Tinnitus voi aiheuttaa voimakkaan stressireaktion, joka puolestaan voimistaa tinnitusaistimusta. Tästä voi syntyä ikävä kierre. Stressiä tai masennusta voi myös olla ensin. Ne herkistävät tinnitukselle.

Korvien soiminen voi olla yksi sydän- ja verisuonitautien tai hermostollisten sairauksien oire. Lääkeaineista esimerkiksi jotkin syöpälääkkeet saattavat vaurioittaa kuuloelimen aistisoluja melun tavoin.

Pelko ja tarkkailu pahentavat oireita – hanki mieluummin tietoa

Jatkuva vieras ääni omassa päässä paitsi ärsyttää myös pelottaa. Pelko taas herkistää ja kuormittaa aivojen hermoverkkoja entisestään. Se siis pahentaa oireita, lisää ahdistusta ja aiheuttaa unihäiriöitä.

Kestipä tinnitus viikon tai pitempään, ei pitäisi alkaa pelätä tai tarkkailla, että vieläkö se kuuluu.

Paras keino hälventää pelkoja on hankkia tietoa siitä, mitä tinnituksessa tapahtuu ja mitä sille voi tehdä. Tämän ymmärtäminen voi konkreettisesti helpottaa korvien soimista, koska tieto auttaa aivojen säätelymekanismeja rauhoittumaan.

Rikas ääniympäristö on parasta kotihoitoa

Koska kaikenlainen stressi vahvistaa tinnitusta, rentoutusharjoitukset ovat hyvää vastalääkettä. Monipuolisesta ruokavaliostakin on apua. Magnesiumin, A-, C- ja E-vitamiinien on havaittu vahvistavan kuuloelimen suojamekanismia. Kannattaa jutella lääkärin kanssa, ennen kuin alkaa syödä ravintolisiä, mutta näiden hivenaineiden riittävä saanti edistää tutkimusten mukaan kuulon palautumista.

Tärkeää on välttää täyttä hiljaisuutta. Ympäristöön kannattaa ennemmin luoda pientä ääntä, ja pitää vaikka TV tai radio päällä taustalla. Äänikirjakin tuottaa hyvää ääntä. Ei kannata kuunnella mitään kuulokkeilla, vaan ainoastaan rikastaa ääniympäristöä.

Jos on kuunnellut runsaasti musiikkia korvaan työnnettävillä kuulokkeilla, on hyvä antaa korvien levätä niistä. Nappulat estävät korvavahan normaalia poistumista korvakäytävästä ja aiheuttavat vahatulppia, jotka nekin voivat oireilla tinnituksen tavoin.

Apukeinoja kannattaa yhdistellä

Jos tinnitus jatkuu pitempään kuin muutaman päivän, ja se alkaa ahdistaa tai muuten häiritä elämää, on syytä varata aika lääkäriin. Lääkäriin tulisi mennä nopeasti, jos korvissa alkaa soida melulle altistumisen tai niska-hartiaseudun vamman jälkeen.

Tinnituksen hoidon ei pitäisi olla vain yhden hoitokeinon varassa. Parhaaseen tulokseen päästään, kun yhdistellään erilaisia apukeinoja yksilöllisesti. Tutkimustietoa on jo paljon, ja tinnitukseen on aina saatavilla apua, kunhan äänen syy on selvitetty. Sillä välinkin oireita voidaan lievittää merkittävästi.

Apua on tarjolla:

  • Reseptilääke prednisolon on kehitetty kuulonalenemaan.
  • Ylipainehappihoito rikastaa sisäkorvan nesteiden happipitoisuutta. Se edesauttaa meluvaurioiden korjaantumista sisäkorvan aistisoluissa.
  • Äänihoitoa annetaan erilaisilla rentouttavilla äänillä, kuten luonnon äänillä ja klassisella musiikilla. Voidaan myös räätälöidä juuri potilaan tarpeeseen sopiva ääniterapia.
  • Kuulokojeella tai yhdistelmäkojeella voidaan lievittää kuulonalenemaan liittyvää tinnitusta.
  • Vagushermostimulaatio ja aivorungon kuulotumakestimulaatio ovat sähköimpulssihoitoja, joista voi olla apua pahassakin tinnituksessa.

Näin suojaat kuuloa:

Opettele jokin rentoutusmenetelmä. Sekä stressi että huono uni lisäävät alttiutta tinnitukselle.

Älä työnnä korviin mitään, edes vanupuikkoa. Jos korvat pitää puhdistaa, anna ammattilaisen tehdä se. Näin ehkäiset sekä korvatulehdusta että vahatulpan syntymistä.

Käytä korvatulppia oikein. Jos olet menossa äänekkääseen tapahtumaan, pidä korvatulpat aina mukana, äläkä epäröi käyttää niitä. Pidä tulpat korvissa myös keskustellessasi metelin keskellä.

Jos käytät kovaäänisiä koneita tai harrastat ammuntaa, käytä korvien tuplasuojausta, eli sekä korvatulppia että kuppisuojaimia.

Huolehdi niska-hartiaseudun lihasten kunnosta. Hartiajumikin voi saada korvissa suhisemaan.

Jos kuuntelet musiikkia kuulokkeilla, pidä voimakkuus selvästi volyymiskaalan hiljaisemmalla puolikkaalla.

Asiantuntijana sairaanhoitaja amk, audionomi Jarmo Lehtimäki

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla