Paljon punaista lihaa sy√∂v√§t saattavat sairastua tyypin 2 diabeteksen muita todenn√§k√∂isemmin, mutta kananmunia voi todenn√§k√∂isesti sy√∂d√§ huoletta. L√§hes 56 000 yhdysvaltalaisen terveystietojen perusteella lihaa s√§√§nn√∂llisesti sy√∂v√§t sairastuvat diabetekseen 25‚Äď65 prosenttia todenn√§k√∂isemmin kuin samanik√§iset, jotka eiv√§t sy√∂ lihaa. Riski suurenee mit√§ enemm√§n lihaa sy√∂. Samanlaisia yhteyksi√§ on n√§hty tutkimuksissa aiemminkin.Kananmunia nauttivat eiv√§t sairastu sen todenn√§k√∂isemmin kuin kananmunia vierastavatkaan, mutta heid√§nkin sairastumisriskins√§ suurenee tasaisesti mit√§ enemm√§n lihaa he sy√∂v√§t. Kananmunia runsaasti k√§ytt√§vien on joissain tutkimuksissa havaittu sairastuvan diabetekseen tavallista herkemmin, mutta nyt saadut tulokset viittaavat yhteyden todenn√§k√∂isesti selittyneen lihansy√∂nnill√§, tutkijat kirjoittavat. Joitain viitteit√§ kananmunien diabetesvaikutuksista tosin havaittiin osallistujilla, joiden ruokavaliossa ei ollut lainkaan lihaa. Heid√§n diabetesriskins√§ oli suurentunut, jos he s√∂iv√§t kananmunia ainakin viidesti viikossa. T√§llaisia osallistujia oli kuitenkin hyvin v√§h√§n, joten tulokset eiv√§t ole luotettavia t√§lt√§ osin. Asia kannattaa silti varmistaa tulevissa tutkimuksissa.Tuloksia kannattaa tulkita varoen my√∂s muilta osin, sill√§ t√§m√§n tyyppisiss√§ tutkimuksissa on aina mahdollista, ett√§ jokin tutkimusasetelmassa huomioimatta j√§√§nyt seikka on vaikuttanut tuloksiin.Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdess√§.Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2018;DOI:10.1093/ajcn/nqy213)https://doi.org/10.1093/ajcn/nqy213Aihetta käsitellään myös Duodecimin terveysuutisissa YouTubessa.

(2018119) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla