Kasvisruoka yhtä hyvä kuin Välimeren ruokavalio – ainakin laihduttamisessa

Kasvisruokavalioon vaihtavat sekasyöjät laihtuvat yhtä hyvin kuin Välimeren perinteiseen ruokavalioon vaihtavat, tuore italialaistutkimus osoittaa. Tulos on mielenkiintoinen, sillä tätä ennen näitä ruokavalioita ei ole tutkimuksissa vertailtu.
Circulation-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 120 ylipainoisen sekasyöjän kokeeseen, jossa osallistujat noudattivat kolmen kuukauden ajan joko vähäkalorista kasvisruokavaliota tai vähäkalorista Välimeren ruokavaliota. Parin viikon tauon jälkeen osallistujat vaihtoivat toiseen ruokavalioon niin, että tutkimuksen päättyessä kaikki olivat noudattaneet kumpaakin dieettiä.Kasvisruokavalio sisälsi tässä tutkimuksessa myös kananmunia ja maitotuotteita. Välimeren perinteisessä ruokavaliossa on runsaasti kasviksia, oliiviöljyä, pähkinöitä, hedelmiä, kalaa ja täysjyväviljoja ja kohtuullisesti alkoholia ja vähänlaisesti punaista lihaa, makeisia ja teollisia viljoja.
Osallistujat laihtuivat hieman alle kaksi kiloa kummankin ruokavalion aikana, joten tässä suhteessa dieetit olivat yhtä hyviä, tulokset osoittivat. Joitain eroja kuitenkin näkyi, kun analyysissa keskityttiin sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin. Kasvisruoka oli parempi haitallisen LDL-kolesterolin alentamisessa, mutta välimerellinen dieetti pienensi haitallisten triglyseridien pitoisuuksia.Italialaisten havainnot ovat kiinnostavia, sillä vaikka kumpikin ruokavalio tiedetään terveelliseksi, niiden keskinäistä paremmuutta laihduttamisessa ei ole tiettävästi tutkittu. Tulokset olisi silti hyvä varmistaa suuremmissa ja pitemmissä tutkimuksissa.
Uutispalvelu Duodecim (Circulation 2018;DOI:10.1161/CIRCULATIONAHA.117.030088)https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.117.030088

(2018226) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Aspiriinin sydänhyödyt riippuvat potilaan koosta – pieni annos ei auta suurta potilasta

Aspiriinin sydänhyödyt riippuvat potilaan koosta – pieni annos ei auta suurta potilastaLancet-lehdessä julkaistut tulokset osoittavat 75–100 mg päiväannosten ehkäisevän sydänoireita alle 70-kiloisilta, mutta sitä suuremmat eivät saa lääkkeistä apua. Yli 70-kiloisista miehistä peräti 80 prosenttia ja naisista 50 prosenttia saattaa syödä 75–100 mg:n annoksia turhaan, tutkijat havaitsivat. Asetelma kääntyi toiseksi, kun analyysissa keskityttiin suurempiin, yli 325 mg:n annoksiin. Tällöin hyödyt näkyivät vain yli 70 kiloa painavilla. Väärän suuruinen annos ei ollut ainoastaan tehoton, sillä osalle potilaista se aiheutti myös terveyshaittoja ja mahdollisesti jopa suurensi riskiä menehtyä seurannan aikana. Tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne vahvasti viittaavat siihen, etteivät sydänoireiden ehkäisyyn tarkoitetut asetyylisalisyylihappolääkitykset ole tehokkaita, jos annostuksessa ei huomioida potilaan kokoa. Tärkeää näyttäisi olevan potilaan pituus ja lihasmassa, ei siis painoindeksillä mitattava lihavuus.Tulokset perustuvat kymmenen aiemman tutkimuksen ja lähes 120 000 potilaan tietoihin.Uutispalvelu Duodecim(Lancet 2018;DOI:10.1016/S0140-6736(18)31133-4)http://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31133-4

(2018718) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lähes päivittäin jogurttia syövät saattavat tuoreen tutkimuksen perusteella säästyä korkealta verenpaineelta muita todennäköisemmin. Vaikutus ei tosin ole kovin suuri. Nyt julkaistussa tutkimuksessa hyödynnettiin kolmen suuren terveystutkimuksen aineistoja, ja niiden perusteella jogurttia ainakin viidesti viikossa nauttivat sairastuivat korkeaan verenpaineeseen noin kymmenyksen epätodennäköisemmin kuin osallistujat, jotka söivät jogurttia korkeintaan kerran kuukaudessa. Myös muita maitotuotteita paljon käyttävien verenpaineriskit olivat alhaisemmat. Yhteydet havaittiin 20–30 vuoden seurannassa.Jogurttiin liitetty suotuisa vaikutus havaittiin varsinkin osallistujilla, jotka söivät muutenkin terveellisesti. Heidän riskinsä sairastua korkeaan verenpaineeseen seurannan aikana oli kolmanneksen pienempi kuin osallistujien, jotka eivät syöneet jogurttia ja joiden ruokavalio oli muutenkin epäterveellisempi.Sama tutkijaryhmä osoitti hiljattain jogurtin sopivan myös korkeaa verenpainetta jo valmiiksi poteville. Heillä jogurtin viikoittainen käyttö liittyi pienempään riskiin sairastua sydäninfarktiin ja aivoverenkiertohäiriöihin. Tutkijat eivät tarkalleen tiedä, mikä maidossa ja jogurtissa verenpaineeseen vaikuttaa, mutta muun muassa kalium, magnesium ja kalsium – joita maidossa on runsaasti – voivat laskea verenpainetta. Hapattamalla tehty jogurtti saattaa myös vaikuttaa suoliston bakteerikantojen välityksellä.

Tulokset julkaistiin Journal of Hypertension -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(Journal of Hypertension 2018;36:1671–1679)https://journals.lww.com/jhypertension/Abstract/2018/08000/Long_term_yog...

(2018717) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.