Eteisvärinän hoidossa käytettävä sydämen katetriablaatio on tehokas hoito ja sitä on pidetty hyvin turvallisena. Tuoreen saksalaistutkimuksen perusteella toimenpide saattaa kuitenkin aiheuttaa komplikaatioita useammin kuin on uskottu.Saksalaiset tekivät havaintonsa tarkastelemalla kaikkien vuonna 2014 Saksassa katetriablaatiolla hoidettujen potilaiden rekisteritietoja. Potilaita oli yli 33 000.Katetriablaatiossa sydämen sähköistä toimintaa muokataan verisuoniteitse tehtävällä sydämen sisäisellä toimenpiteellä. Operaatiolla eristetään eteislihassäikeitä, jotka sotkevat sydäneteisten sähköistä toimintaa, jolloin sähköinen aktiivisuus säilyy järjestyneenä.Tulosten perusteella vasemman sydäneteisen katetriablaatioissa 12–14 prosentissa tapahtui jokin komplikaatio, mikä on selvästi enemmän kuin on uskottu. Vakavia komplikaatioita sattui 4–7 prosentissa toimenpiteitä. Aiempien tutkimusten perusteella komplikaatioita on ajateltu tapahtuvan vain 1–8 prosentilla ja vakavia komplikaatioita 4 prosentilla potilaista.

Edellä mainitut luvut koskevat eteisvärinöitä, mutta eteislepatuspotilailla luvut olivat hieman erilaiset. Komplikaatioita oli heillä kaiken kaikkiaan vähemmän, vain 10 prosentissa tapauksista, mutta vakavia komplikaatioita ilmaantui yli 7 prosentille.Viime vuosina katetriablaatioita on alettu tehdä entistä iäkkäämmille ja sairaammille potilaille, mikä tutkijoiden mukaan saattaa selittää nyt saatuja tuloksia. Tässä aineistossa komplikaatioita saaneilla oli usein muun muassa muita sydän- ja verisuonitauteja sekä keuhkosairauksia. Komplikaatioita oli vähiten potilailla, jotka hoidettiin sairaaloissa, joissa tehtiin paljon katetriablaatioita. Toimenpiteet olisikin hyvä keskittää osaaviin keskuksiin. Tulokset julkaistiin European Heart Journal -lehdessä.
Eteisvärinää potee joka kymmenes yli 65-vuotias, mutta sairastumisen todennäköisyys kasvaa iän myötä. Eteisvärinä suurentaa varsinkin aivoverenkiertohäiriöiden vaaraa ja aiheuttaa mm. sydämen tykytystä, hengenahdistusta ja väsymystä.Uutispalvelu Duodecim(European Heart Journal 2018;DOI:10.1093/eurheartj/ehy-452)https://academic.oup.com/eurheartj/advance-article/doi/10.1093/eurheartj...

(201888) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla