Lääkekokeilu ilman että laboratoriokokeet sitä puoltavat on järjenvastaista. Sisätautilääkäri kertoo miksi.

Kysymys:

Onko vaarallista kokeilla 2 viikkoa tyroksiinilääkitystä, vaikka kilpirauhaskokeissa arvot ovat normaalit? Minulla on ollut jo pidempään voimakasta väsymystä, joka viittaa vajaatoimintaan.

Vastaus:

Kilpirauhasen toimintaa osataan mitata varsin hyvin. Tämä onkin tärkeää, koska kilpirauhashormoni tyroksiinin puute voi johtaa vaikeaan monen tärkeän elimen toimintahäiriöön ja jopa kuolemaan.

Toisaalta sen liikatuotantokin on yhtä lailla vaarallista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Se, että kilpirauhasen toimintaa pystytään mittaamaan tarkasti, on vuosikymmenien kehitystyön tulos. Kilpirauhasen erittämää tyroksiinia kontrolloi aivolisäke.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos tyroksiinia on elimistössä liian vähän, aivolisäke käskee kilpirauhasta tuottamaan sitä lisää. Tämän käskyn aivolisäke antaa lisäämällä oman tyreotrooppisen hormoninsa (TSH) tasoa verenkierrossa. TSH:n ylittäessä 10 mU/l on kyse selvästä vajaatoiminnasta. Jos taas kilpirauhashormonia (itse tuotettua tai lääkkeestä saatua) on liikaa, aivolisäke pyrkii palauttamaan tason normaaliksi vähentämällä tyreotrooppisen hormonin tuotantoa. Ohjearvoa matalampi TSH-taso viittaa siis liialliseen kilpirauhashormonintasoon elimistössä.

Tyreotrooppisen hormonintaso on tärkein seulontatesti, kun epäillään kilpirauhashäiriötä. Jos arvo poikkeaa normaalista, määritetään yleensä T4V (vapaa tyroksiini), ja usein myös T3V eli vapaa trijodityroniini, josta osa tulee kilpirauhasesta ja osa tyroksiinista muuntuu kudoksissa täksi.

Koska yleisin syy kilpirauhasen vajaatoimintaan on autoimmuunitulehdus, määritetään kilpirauhasen vasta-aineet (TPO), jos suvussa on mm. kilpirauhassairauksia.

Näiden määritysten avulla voidaan jokseenkin varmasti diagnosoida kilpirauhasen vajaa- tai liikatoiminta. Mikään raja-arvo lääketieteessä ei tietenkään ole täysin ehdoton. Näin on kilpirauhasen toimintakokeissakin. Normaalin ylärajalla oleva TSH yhdessä matalan T4V-arvon kanssa voi viitata lievään kilpirauhasen vajaatoimintaan ja tyroksiinilääkityksen aloitus pienellä annoksella voi olla aiheellista, TSH:n vastetta seuraten. Tämä tulee toteuttaa suunnitellusti yhdessä lääkärin kanssa.

Tyroksiinilääkityksen kokeilu ilman laboratoriokokeita tai niiden ollessa selvästi normaalialueella on järjen vastaista. Tyroksiinilisä nostaa lyhyellä tähtäimellä vireystasoa, mutta ylimääräinen tyroksiini kuormittaa ennen pitkää sydäntä, keskushermostoa ja aineenvaihduntaa.

Kun lääkitykseen on lähdetty oirelähtöisesti vastoin laboratoriotutkimusten näyttöä, ei ole myöskään kriteeriä, jonka perusteella lääkityksestä luovuttaisiin. Tila voi kehittyä hyvinkin haitalliseksi, ennen kuin kokeilija vakuuttuu sen haitallisuudesta. Tämä johtuu inhimillisestä tarpeesta löytää helppo tai yksinkertainenratkaisu ongelmaan, joka voi olla hyvinkin monitahoinen.

Väsymystä, jonka syynä ei ole ruumiillinen sairaus, kokee lähes jokainen jossain vaiheessa elämäänsä. Ruumiillisista sairauksista johtuvista syistä tärkeimpiä ovat anemia, tulehdustaudit, kilpirauhasen toimintahäiriöt, munuaisten ja maksan vajaatoiminta. Nämä suljetaan yleensä helposti pois laboratoriotestein. Jos näistä ei löydy syytä väsymykselle, pitää pysähtyä miettimään, voisiko olla kyse masennuksesta tai muusta kuormituksesta elämässä, joka verottaa henkistä vireyttä.

Mitä pitempään väsymys on jatkunut ilman viitteitä sairaudesta, sen epätodennäköisempää on, että sellaisesta olisi kyse.

 

 

 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri ja sisätautiopin dosentti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

silmänkääntötemppu

TSH yksinään, vaikkakin olisi nätisti viitteissä, ei kerro juuri mitään, ellei muita laajoja kilpirauhaskokeita oteta, ja kuunnellaan potilaan oirekirjoa.

  • ylös 31
  • alas 8
Vierailija

Nää tabletit ei oo käsikauppatavaraa, että suuresti kyllä ihmetyttää kuinka kukaan edes pääsisi "omillaan" näitä kokeilemaan.

  • ylös 9
  • alas 29
Sisältö jatkuu mainoksen alla