Keisarileikkauksella syntyneillä ei välttämättä ole tavallista enempää astmaa tai hengitystieoireita kouluikäisinä, vaikka niin on ajateltu.Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, jossa seurattiin 580 täysaikaisena syntynyttä lasta kuusivuotiaaksi saakka. Lapsista 115 syntyi keisarileikkauksella.Keisarileikkauksella syntyneiden keuhkot toimivat viiden viikon iässä yhtä hyvin kuin alateitse syntyneiden. Heillä ei myöskään ollut muita enempää hengitysoireita ensimmäisen elinvuoden aikana eikä astmaa, allergioita tai hengityksen vinkunaa kuusivuotiaana, tulokset osoittivat.

Aiemmissa tutkimuksissa keisarileikkaus on yhdistetty lasten ohimeneviin hengitysoireisiin sekä astma- ja allergia-alttiuteen, joten nyt julkaistut havainnot olisi hyvä varmistaa suuremmissa lisätutkimuksissa.Keisarileikkauksella syntyvien määrä on globaalisti kaksinkertaistunut vuosikymmenessä. Suomessa noin joka kuudes synnytys tehdään keisarileikkauksella.Tutkimus julkaistiin American Journal of Obstetrics & Gynecology -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(American Journal of Obstetrics & Gynecology 2022;226:e1–11)https://doi.org/10.1016/j.ajog.2021.07.027

(000.000) 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla