Kilpirauhasen autoimmuunitulehdusta potevat kärsivät usein myös masennuksesta ja ahdistuneisuudesta, tuore tutkimus osoittaa. JAMA Psychiatry -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 19 aikaisemman tutkimuksen ja 36 000 potilaan tietoihin.
Kun kilpirauhasen autoimmuunitulehdusta potevia verrattiin terveisiin samanikäisiin, potilailla havaittiin lähes neljä kertaa todennäköisemmin masennusta ja yli kaksi kertaa todennäköisemmin ahdistuneisuusoireita.

Suhteutettuna masennuksen ja ahdistuneisuushäiriöiden esiintyvyyteen Yhdysvalloissa nyt saadut luvut vihjaavat kilpirauhasen autoimmuunitulehdusta potevista 25 prosentin kärsivän masennuksesta ja 40 prosentin ahdistuneisuushäiriöstä.

Tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä vaikka kilpirauhasen autoimmuunitulehdus on yhdistetty moniin vaivoihin, tieto sen mahdollisista masennus- ja ahdistusvaikutuksista on ollut vähäistä. Jos tulokset varmistuvat lisätutkimuksissa, masennus- ja ahdistusriski tulisi huomioida näiden potilaiden hoidossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Uutispalvelu Duodecim(JAMA Psychiatry 2018;DOI:10.1001/jamapsychiatry.2018.0190)https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/2679767

Sisältö jatkuu mainoksen alla

(2018530) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla