Työperäiset tuki- ja liikuntaelinten vaivat ovat huolestuttavan yleisiä kirurgeilla, Harvardin yliopiston tutkimus osoittaa. Tulosten mukaan esimerkiksi niskakivuista saattaa kärsiä jopa 65 prosenttia kirurgeista ja muista toimenpiteitä paljon tekevistä lääkäreistä.
Runsaan kahdenkymmenen tutkimuksen ja lähes 6 000 lääkärin tietojen perusteella riskiryhmiin kuuluvista lääkäreistä 17 prosentilla on kaularangan nikamien rappeumaa, 18 prosentilla kiertäjäkalvosinoireyhtymiä, 19 prosentilla lannerankarikkoa ja 9 prosentilla rannekanavaoireyhtymä. Työhön liittyviä niska-, hartia-, selkä- ja yläraajakipuja oli edeltävän vuoden aikana peräti 40–65 prosentilla tutkimuksiin osallistuneista. Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet myös lisääntyivät vuosina 1997–2015.

Tutkijoiden havainnot ovat huolestuttavia, sillä työperäisistä tuki- ja liikuntaelinten vaivoista kärsivistä joka kahdeksas oli joutunut sairauslomalle tai joutui rajoittamaan työskentelyään. Osa joutui myös varhaiseläkkeelle vaivojensa takia.

Suomessa tuki- ja liikuntaelinten sairauksista kärsii noin joka viides työikäinen. Usein niitä potevilla on myös muita sairauksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimus julkaistiin JAMA Surgery -lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim(JAMA Surgery 2018;153:e174947)https://jamanetwork.com/journals/jamasurgery/fullarticle/2666200

Sisältö jatkuu mainoksen alla

(201874) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla