Pitkään jatkuvat kivut voivat tuoreen tutkimuksen perusteella liittyä muistin nopeampaan heikentymiseen ja varsinaisen dementian riskiin.

Tulosten perusteella jatkuvista kivuista kärsivien muisti heikkenee noin 9 prosenttia nopeammin kuin samanikäisten, joilla ei ole kipuja. Kymmenen vuoden seurannan aikana tämä vaikutti mm. osallistujien kykyyn noudattaa lääkityksiään ja hoitaa talousasioitaan. Myös varsinaisen dementian riski oli suurempi kivuista kärsivillä.Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä, ja siihen osallistui 10 000 yli 62-vuotiasta kotonaan asuvaa, jotka vastasivat kipuja koskeviin kyselyihin kahden vuoden välein. Osallistujista 11 prosenttia kärsi kivuista, jotka olivat jatkuneet ainakin kaksi vuotta.
Kroonisten kiputilojen tiedetään haittaavan muistia, tarkkaavaisuutta ja muita kognitiivisia toimintoja, mutta kipujen yhteys muistin vähittäiseen heikentymiseen vuosien varrella on jäänyt vähemmälle huomiolle. Jos yhteys vahvistuu lisätutkimuksissa, kipujen vaikutus iäkkäiden muistin toimintaan voi osoittautua merkittäväksi. Noin 20 - 30 prosenttia iäkkäästä väestöstä kärsii kroonisista kivuista.
Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Internal Medicine 2017;DOI:10.1001/jamainternmed.2017.1622)http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2629448

(2017613) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla