Sydämen vajaatoimintaa sairastavat voivat huoletta juoda kahvia ja muita kofeiinipitoisia juomia, tuore tutkimus varmistaa. Tulosten perusteella kofeiini ei aiheuta heille rytmihäiriötä levossa eikä rasitustestin aikana.

Tutkimukseen osallistui viisikymmentä sydämen systolista vajaatoimintaa potevaa keskimäärin 61-vuotiasta. Heidät satunnaistettiin juomaan viisi kuppia kofeiinitonta kahvia johon oli lisätty kofeiinijauhetta tai lumejauhetta. Juomia nautittiin tunnin välein niin, että koeryhmän kofeiiniannos oli lopulta 500 milligrammaa.

Tutkijat eivät löytäneet viitteitä siitä, että kofeiini olisi vaikuttanut potilaiden sydänterveyteen tai aiheuttanut rytmihäiriöitä. Muutoksia ei havaittu juomien nauttimisen välillä eikä kuntopyörätestissä, joka tehtiin tunti viimeisen juoman nauttimisesta.

Sydämen vajaatoimintaa potevat ovat suurentuneessa rytmihäiriöiden vaarassa ja tämän vuoksi heitä on etenkin takavuosina suositeltu varmuuden vuoksi välttämään kofeiinia. Nyt julkaistujen ja aikaisempien tutkimusten valossa kohtuullinen kofeiinin ja kahvin nauttiminen ei kuitenkaan ole riski sydänpotilaille.

Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.

Sydämen vajaatoiminta johtuu sairauksista kuten sepelvaltimotaudista ja korkeasta verenpaineesta, jotka häiritsevät sydänlihaksen toimintaa ja heikentävät sen kykyä supistua. Yleisin vajaatoiminnan oire on hengenahdistus rasituksessa. Vaiva on harvinainen alle 50-vuotiailla, mutta yleistyy nopeasti iän myötä. Kuusikymppisistä sitä potee muutama sadasta, mutta yli 80-vuotiaista jo joka kymmenes.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Internal Medicine 2016;DOI:10.1001/jamainternmed.2016.6374)
http://dx.doi.org/10.1001/jamainternmed.2016.6374

Kahvin juominen on monissa tutkimuksissa yhdistetty pienentyneeseen diabetesriskiin, mutta kahvi saattaa hyödyttää myös diabetekseen jo sairastuneita. Tuoreessa tutkimuksessa säännöllinen kahvin juonti liittyi pienempään riskiin menehtyä runsaan kymmenen vuoden sisällä. Yhteys rajoittui vain naisiin.

Tutkimus perustuu yhdysvaltalaisen NHANES-terveystutkimuksen aineistoihin ja runsaan 3 000 miehen ja naisen tietoihin. Osallistujat arvioivat kahvin, teen ja muiden kofeiinijuomien kulutustaan tutkimuksen alussa.

Analyysi osoitti päivittäin kahvia juovien naisten kuolleisuuden olleen yli puolet vähäisempää yksitoistavuotisen seurannan aikana. Tämä havaittiin verrattuna naisiin, jotka eivät juoneet lainkaan kofeiinijuomia. Yhteys näkyi jo yhden kupillisen päivässä juovilla, mutta voimistui kulutuksen kasvaessa. Seurannan aikana menehtyi 620 osallistujaa.Tulokset pysyivät ennallaan riippumatta osallistujien iästä, etnisestä taustasta, koulutus- ja tulotasosta, verenpaineesta, mahdollisesta munuaissairaudesta, painoindeksistä, tupakoinnista ja alkoholin käytöstä. Tutkimus esiteltiin eurooppalaisen EASD-diabetesjärjestön vuosittaisessa tapaamisessa.
Samansuuntaisia havaintoja on saatua aiemminkin, mutta tutkimuksista ei vieläkään pystytä päättelemään, mistä tarkalleen yhteys johtuu. Kahvi ja kofeiinijuomat ovat tutkimusten perusteella kuitenkin turvallisia myös sydänpotilaille, joten niiden kohtuullisesta nauttimisesta ei ole ainakaan haittaa.
Uutispalvelu Duodecim
(European Association for the Study of Diabetes (EASD) Annual Meeting 2017)http://tonykirby.com/diabetes/abstractcaffeine.pdf

(2017920) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio on yksittäisiä ruoka-aineita tärkeämpää verenpainetaudin ehkäisyssä, tuore tutkimus osoittaa. Tutkimus vahvistaa jo valmiiksi mittavaa tutkimusnäyttöä ruokavalion ja verenpaineen yhteyksistä.
Hypertension-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 80 000 terveen ranskalaisen keskimäärin kolmevuotiseen seurantaan, jonka aikana 2 400 heistä sairastui verenpainetautiin. Osallistujien ruokavaliota kyseltiin useita kertoja tutkimuksen aikana.
Tulokset vahvistivat verenpainetaudin kehittyvän todennäköisemmin henkilöille, joiden ruokavaliossa oli runsaasti suolaa ja eläinproteiineja, mikä on todettu tutkimuksissa aiemminkin. Riski puolestaan pieneni kasvisproteiineja, hedelmiä, kasviksia ja täysjyväviljaa syömällä. Myös magnesium ja kalium pienensivät sairastumisriskiä.
Yksittäisiä ruokavalion osia tärkeämpää oli kuitenkin niiden muodostama kokonaisuus. Monipuolista ja terveellistä ruokavaliota noudattavien verenpainetautiriski oli yli 40 prosenttia pienempi kuin epäterveellisimmin syövien, tulokset osoittivat. Tällainen ruokavalio sisälsi runsaasti hedelmiä, kasviksia, täysjyväviljoja, pähkinöitä ja vähärasvaisia maitotuotteita sekä vähänlaisesti lihaa, kovia rasvoja ja sokerijuomia ja -herkkuja.
Korkea verenpaine on maailmanlaajuisesti merkittävimpiä terveysriskejä, ja se aiheuttaa vuosittain yli yhdeksän miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Verenpainetauti altistaa monille sairauksille, mm. sydän- ja verisuonitaudeille ja aivoverenkiertohäiriöille.
Suomessa verenpainetautia potee noin puolet miehistä ja kolmannes naisista. Verenpainelääkityksellä on noin puoli miljoonaa suomalaista.
Uutispalvelu Duodecim
(Hypertension 2017;DOI:10.1161/HYPERTENSIONAHA.117.09622)https://doi.org/10.1161/HYPERTENSIONAHA.117.09622

(2017920) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.