Kohdunkaulan syöpää voidaan ehkäistä HPV-rokotuksilla, mutta läheskään kaikki maailman ihmiset eivät ole rokotusten piirissä. Tämän seurauksena kohdunkaulan syöpä on nykyään yleinen etenkin maailman köyhissä maissa.Kohdunkaulan syöpä on maailmanlaajuisesti yleisin ja Suomessa kolmanneksi yleisin gynekologinen syöpä. Vuosittain Suomessa todetaan noin 170 uutta tapausta. HPV-rokote suojaa ihmisen papilloomavirukselta, joka on pääasiassa sukupuoliteitse tarttuva virus. Sen aiheuttama infektio on merkittävin kohdunkaulan syövän aiheuttaja.Tuoreiden tutkimustulosten perusteella vuonna 2020 arviolta 600 000 naista sairastui ja 340 000 menehtyi kohdunkaulan syöpään.

Köyhissä maissa syöpiä todettiin kolme kertaa enemmän ja kohdunkaulan syövästä johtuvat kuolemat olivat kuusi kertaa yleisempiä kuin rikkaissa maissa, tulokset osoittivat. HPV-rokotuksilla voitaisiin todennäköisesti estää valtaosa sairastumisista lähivuosikymmeninä.

Vuonna 2020 uusien syöpätapausten ilmaantuvuus oli kokonaisuudessaan lievässä laskussa monissa maissa ja etenkin rikkaissa maissa uusien tapausten määrät pysyivät suurin piirtein vuoden 2005 tasolla. Samaan aikaan kohdunkaulan syöpä kuitenkin yleistyi varsinkin Itä-Afrikassa ja myös Baltian maissa.Suomessa HPV-rokotukset otettiin rokotusohjelmaan vuonna 2013. Aluksi rokotettiin vain tyttöjä 15-vuotiaaksi saakka, mutta rokotusohjelmaan on nyt otettu myös pojat mukaan. Mahdollisen syövän ja sen esiasteiden kehittymisen estämiseksi tulisi rokotus antaa mieluiten nuorille 10–12-vuotiaille, hyvissä ajoin ennen HPV:lle altistumista eli ennen sukupuolielämän aloittamista.Tutkimus julkaistiin Lancet Global Health -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(Lancet Global Health 2023;11:e197–206)https://doi.org/10.1016/S2214-109X(22)00501-0

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(000.000) 2023 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla