Ruotsalaistutkijoiden mukaan koiranomistajat saattavat olla muita pienemmässä vaarassa sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. He saattavat myös elää jonkin verran muita pitempään, tulokset vihjaavat. Tutkijat tekivät havaintonsa yhdistämällä 3,4 miljoonan ruotsalaisen tietoja eri rekisteristä.

Koiran omistaminen liittyi pienempään sydän- ja verisuonitautien riskiin ja kuolleisuuteen varsinkin yksinasuvilla, tulokset osoittivat. Yksinasuvan koiranomistajan riski menehtyä 12-vuotisen seurannan aikana oli 33 prosenttia pienempi ja riski sairastua sydän- ja verisuonitautiin 11 prosenttia pienempi kuin yksinasuvan, jolla ei ollut koiraa. Yhteydet havaittiin varsinkin metsästykseen jalostettujen koirarotujen omistajilla.Tutkimuksen luonteesta johtuen on hyvin vaikea sanoa, mistä yhteydet tarkalleen johtuvat, mutta mahdollisia selityksiä on useita. Koiranomistajat todennäköisesti liikkuvat säännöllisesti ja varsinkin yksinelävillä koira voi myös lisätä sosiaalisia kontakteja, mikä parantaa terveyttä. Myös psyykkiset seikat ja mahdolliset suotuisat vaikutukset omistajan immuunipuolustukseen ovat mahdollisia, tutkijat pohtivat. Toisaalta koiran hankkivat voivat olla jo valmiiksi jollain tavalla erilaisia kuin ihmiset, jotka eivät halua koiraa, ja tämä voi vaikuttaa tuloksiin.Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Scientific Reports -julkaisussa.Uutispalvelu Duodecim
(Scientific Reports 2017;doi:10.1038/s41598-017-16118-6)https://www.nature.com/articles/s41598-017-16118-6

(20171120) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla