Noin joka kahdeskymmenes koronatartunnan saanut sairaalapotilas sairastuu eteisvärinä-rytmihäiriöön, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Nämä potilaat myös menehtyvät selvästi muita todennäköisemmin.Tutkimuksessa tarkasteltiin 29 000 koronavirustartunnan vuoksi sairaalahoitoon joutunutta potilasta, joilla ei ollut eteisvärinää ennen sairastumista.Potilaista 5,4 prosenttia sairastui eteisvärinään ja heistä noin puolet kuoli sairaalajakson aikana. Muihin koronapotilaisiin verrattuna he myös sairastuivat sydäninfarkteihin ja muihin sydänoireisiin noin kolmanneksen todennäköisemmin.Tarkemmissa analyyseissä eteisvärinään sairastuneiden suurempi kuolleisuus selittyi potilaiden vaikeampioireisella koronatartunnalla sekä potilaiden muilla sairauksilla ja korkealla iällä. Tutkijat pitävätkin todennäköisenä, että sairaalahoidon aikana ilmaantuva eteisvärinä on ennemmin merkki potilaan huonosta ennusteesta kuin suoraan kuolleisuuden aiheuttaja.Tutkimus julkaistiin Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim(Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology 2022;15:e010666)https://doi.org/10.1161/CIRCEP.121.010666

(000.000) 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla