Koronaviruspotilailla usein sydänmuutoksia – yhteydessä heikompaan ennusteeseen

Koronavirustartunnan vuoksi sairaalahoitoon joutuneista monilla on viitteitä sydänlihaksen vaurioista, mutta vaurioiden luonteesta on ollut vähänlaisesti tietoa. Nyt tehdyn tutkimuksen perusteella suurella osalla näistä potilaista on virustartunnan aiheuttamia rakenteellisia muutoksia sydämessä, ja ne myös liittyvät huonoon ennusteeseen.Tutkimukseen osallistui 305 koronaviruspotilasta, joista 52 prosentilla oli sydänlihaksen vaurioita troponiinitestin perusteella.Verrattuna potilaisiin, joiden troponiinitasot olivat alhaiset, sydänlihaksen vaurioita kohdanneilta löytyi haitallisia sydänmuutoksia huomattavasti todennäköisemmin. Tämä havaittiin sydämen sähkötutkimuksissa sekä kaikukuvauksella. Sydänmuutoksia oli heistä kahdella kolmanneksella.

Kaikukuvauksessa havaittiin muun muassa vasemman ja oikean sydänkammion toimintahäiriöitä ja sydänpussin nestekertymää. Näistä potilaista noin kolmannes menehtyi sairaalahoidon aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat siihen, että potilaat, joiden troponiinitesti viittaa sydänvaurioihin, kannattaisi ohjata sydämen kaikukuvaukseen mahdollisten rakenteellisten muutosten havaitsemiseksi. Näin voitaisiin paremmin tunnistaa potilaat, joiden ennuste on heikko.Tutkimus julkaistiin Journal of the American College of Cardiology -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(Journal of the American College of Cardiology 2020;DOI:10.1016/j.jacc.2020.08.069)https://doi.org/10.1016/j.jacc.2020.08.069

Sisältö jatkuu mainoksen alla

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla