Monipuolinen ja paljon ravintokuitua sisältävä ruokavalio voi vähentää antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien kehittymistä suolistossa, tuore tutkimus vihjaa. Havainnot pitää tosin varmistaa lisätutkimuksissa.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä mBio-lehdessä, ja se perustuu 290 terveen aikuisen tutkimuksiin. Osallistujat pitivät kirjaa ruokavalioistaan, ja heidän suolistonsa bakteerikannat analysoitiin.

Tulosten perusteella paljon vesiliukoista ravintokuitua saavien suolistobakteereissa oli selvästi vähemmän geenejä, jotka liittyvät antibioottiresistenssiin. Ravintokuidun lisäksi tärkeää oli ruokavalion monipuolisuus. Havainnot viittaavat monipuolisen ja kuitupainotteisen ruokavalion ehkäisevän antibioottiresistenssiä, mutta tulokset pitäisi vielä varmistaa kokeellisissa tutkimuksissa, joissa osa potilaista laitettaisiin kuitupitoiselle ruokavaliolle ja osa toimisi verrokkeina. Antibiooteille vastustuskykyisiä bakteerikantoja kehittyy antibioottien liiallisen ja turhan käytön takia. Suomessa antibioottien käyttö on saatu vähenemään, mutta turhia kuureja määrätään silti liikaa. Maailmanlaajuisesti ne aiheuttavat arviolta 1,3 miljoonaa kuolemaa joka vuosi.Uutispalvelu Duodecim(mBio 2022;DOI:10.1128/mbio.00101-22)https://doi.org/10.1128/mbio.00101-22

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(000.000) 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla