
Välimeren ruokavalio on hyvässä maineessa ja sen myötä oliiviöljy. Välimeren ruokavaliossa laadukkaat rasvahapot saadaan kuitenkin kalasta. On monia muita öljylaatuja, joista välttämättömiä rasvahappoja saa runsaammin kuin oliiviöljystä.
Tarvitsemme välttämättömiä rasvahappoja eli omega-6- ja omega-3-rasvahappoja, koska niitä elimistö ei valmista itse. Välttämättömien rasvahappojen parhaat lähteet ovat öljyjä.
Moni käyttää ruoanlaitossa pääosin oliiviöljyä, mutta rypsiöljy olisi paljon parempi omega-kolmosten lähde. Paljon tutkitussa ja kiitetyssä Välimeren ruokavaliossakin omega-kolmoset tulevat kalasta eivätkä oliiviöljystä, jossa niitä on vain vähän. Rypsi- ja rapsiöljyssä sen sijaan on runsaasti omega-3:a. Mukavasti omega-3-rasvahappoja tiiviissä muodossa saa myös esimerkiksi pellavansiemen-, camelina- ja hamppuöljystä.
Öljyn valinnassa kannattaa miettiä myös arjen helppoutta. Rypsiöljyn rasvahapot kestävät hyvin kuumentamista, ja se on miedon makuista. Siksi se sopii hyvin paistamiseen ja leivontaan.
Hyvääkään rasvaa ei kannata lotrata. Kaikki, mitä elimistö ei käytä rakenteisiin tai muihin toimintoihin, menee energiaksi, ja käyttämätön energia varastoituu rasvakudokseen. Myös liika pehmeä rasva lihottaa.
Asiantuntija Tuija Pusa ravitsemusasiantuntija, Sydänliitto
Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.