Aikuistyypin diabetesta sairastavien kannattaisi kokeilla kolmen päivittäisen aterian sijaan kuutta, tuore tutkimus osoittaa. Tämä voisi parantaa heidän glukoosiaineenvaihduntaansa.Tutkimus esiteltiin eurooppalaisen EASD-diabetesjärjestön vuosittaisessa tapaamisessa, ja se perustuu 47 ylipainoisen aikuistyypin diabeetikon tai ns. esidiabetesta potevan kokeeseen.
Osana tutkimusta potilaat söivät kolmen kuukauden ajan ruokansa joko kolmella tai kuudella aterialla muuttamatta kuitenkaan päivittäistä energiansaantiaan. Kolmen kuukauden jälkeen osallistujat vaihtoivat ruokailurytmiään niin, että kaikki kävivät läpi sekä kolmen että kuuden aterian jaksot.
Osallistujien paino pysyi ennallaan tutkimuksen ajan, mutta suotuisia muutoksia havaittiin glukoositasapainossa ja nälän tunteessa. Kuuden aterian jaksolla potilaiden HbA1c-tasot olivat alhaisemmat ja he saivat parempia tuloksia glukoosirasituskokeessa. Esidiabeetikkojen ryhmässä havaittiin suotuisia vaikutuksia insuliinitasoihin. Kaikki osallistujat kokivat myös olevansa kylläisempiä ja vähemmän nälkäisiä syödessään kuusi ateriaa päivässä.
Tutkimuksen tulokset pitää varmistaa suuremmissa tutkimuksissa, mutta ne viittaavat ruokailurytmin voivan vaikuttaa ylipainoisten diabeetikoiden sokeriaineenvaihduntaan. Ruokailurytmin muuttaminen voisi auttaa varsinkin diabetespotilaita, joiden on vaikea laihduttaa.
Uutispalvelu Duodecim
(European Association for the Study of Diabetes (EASD) Annual Meeting 2017)http://tonykirby.com/diabetes/abstractthreemeals.pdf

(2017928) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla