Kuntoliikunta ja lihasharjoittelu kummatkin ovat hyväksi terveydelle, mutta niiden yhdistäminen suo todennäköisesti varmimmat hyödyt, brittitutkimus osoittaa.
Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä, ja siinä 80 000 aikuista miestä ja naista seurattiin vuodet 1994–2008. Seurannan aikana 5 800 heistä menehtyi.Kun tutkijat yhdistivät osana tutkimusta kerätyt tiedot osallistujien fyysisestä aktiivisuudesta tietoihin kuolemantapauksista ja kuolinsyistä, he havaitsivat kaikenlaisen liikunnan liittyvän pienempään riskiin menehtyä seurannan aikana.Vähintään kahdesti viikossa punttisalilla käyvien tai muuten lihaksiaan harjoittavien kuolleisuus oli seurannan aikana 20–30 prosenttia vähäisempää kuin osallistujien, jotka eivät harrastaneet liikuntaa. Kuntoliikuntaa kuten lenkkeilyä 150 minuuttia viikoittain harrastavien kuolleisuus oli puolestaan noin 15–30 prosenttia vähäisempää kuin liikuntaa vain vähän harrastavien.Varmimmat vaikutukset havaittiin osallistujilla, jotka harjoittivat lihaksiaan sekä aerobista kuntoaan. Heidän kuolleisuutensa oli tasaisesti 30 prosenttia vähäisempää seurannan aikana, ja tämä koski sekä syöpäkuolleisuutta että muista syistä aiheutuneita kuolemantapauksia.Brittien havainnot vahvistavat näyttöä liikunnan terveyshyödyistä ja viittaavat kuntoliikunnan sekä lihasharjoittelun ja varsinkin niiden yhdistelmän hyödyllisyyteen. On kuitenkin todennäköistä, että monipuolisesti liikuntaa ja lihasharjoituksia tekevät elävät myös muilla tavoin terveellisesti, joten osa liikuntaan liitetystä vaikutuksesta voi johtua osallistujien muista elintavoista.Uutispalvelu Duodecim (American Journal of Epidemiology 2017;DOI:10.1093/aje/kwx345)https://doi.org/10.1093/aje/kwx345

(20171114) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla