Lihavuus saattaa suoraan altistaa nivelreumalle, suuri geenitietoja hyödyntänyt tutkimus osoittaa. Yhteydestä on saatu viitteitä aikaisemminkin, mutta nyt julkaistut tulokset ovat aikaisempia luotettavampia.Tutkimuksessa käytettiin yli 850 000 eurooppalaisen geeni- ja terveystietoja. Selvittämällä lihavuudelle altistavia geenimuotoja, tutkijat pystyivät paremmin erottamaan varsinaisen lihavuuden vaikutukset ympäristötekijöiden vaikutuksista.Analyysissä löytyi useita geenimuotoja, jotka altistavat sekä lihavuudelle että nivelreumalle. Varsinkin suurelle painoindeksille altistavat geenit liittyivät suurempaan nivelreumariskiin, ja yhteys oli sitä voimakkaampi mitä useampia geenimuotoja potilaalla oli. Yhteys nähtiin yhtä lailla miehillä ja naisilla.Tulosten valossa tutkijat pitävät todennäköisenä, että suuri painoindeksi on nivelreuman kausaalinen riskitekijä eli se suoraan suurentaa nivelreuman riskiä. Yksi selitys tälle voi olla krooninen matala-asteinen tulehdustila, joka on osa lihavuutta ja nivelreumaa.

Tutkimus julkaistiin Arthritis & Rheumatology -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(Arthritis & Rheumatology 2021;73:203–211)https://doi.org/10.1002/art.41517

(000.000) 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla