Lihavuusleikkaus voi parantaa potilaan terveyttä ja elämänlaatua monella tapaa, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella se voi myös vaikuttaa heidän ihmissuhteisiinsa.
Ruotsalaistutkijoiden mukaan lihavuusleikkauksen jälkeen potilaat solmivat enemmän uusia suhteita ja avioliittoja, mutta monien suhteet myös päättyvät ja avioerot yleistyvät. Muutokset havaitaan verrattuna lihaviin verrokkeihin sekä väestöön yleensä. Sinkkujen asema parisuhdemarkkinoilla selvästi parani lihavuusleikkauksen jälkeen ja muutos oli sitä suurempi mitä enemmän potilas laihtui. Erojen yleistyminen painottui usein pariskuntiin, jotka olivat ennen leikkausta kertoneet suhteensa ongelmista. Tulokset perustuvat kahden ruotsalaistutkimuksen aineistoihin. Toiseen osallistui 2 000 lihavuusleikkauksessa ollutta ja 1 900 lihavaa verrokkia, joita seurattiin kymmenen vuotta. Toinen tutkimus kesti kolme vuotta, ja siinä 29 000 lihavuusleikkauksessa ollutta verrattiin 280 000 saman ikäiseen verrokkiin.
Tutkimus julkaistiin JAMA Surgery -lehdessä.
Suomessa lihavuusleikkauksia tehdään pääasiassa sairaalloisen lihaville potilaille, joiden lihavuus on jatkunut vähintään viisi vuotta ja joiden painoindeksi on yli 40. Tämä tarkoittaa 170-senttimetriselle henkilölle vähintään 116 kilon painoa ja 180-senttiselle yli 130 kiloa. Vaikeahoitoista diabetesta tai useita lihavuuteen liittyviä sairauksia potevia leikataan kuitenkin jo, kun painoindeksi ylittää 35.
Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Surgery 2018;DOI:10.1001/jamasurg.2018.0215)https://jamanetwork.com/journals/jamasurgery/fullarticle/2676728

(201845) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla