Liikunnan terveyshyödyt tunnetaan hyvin, mutta liian kova ja intensiivinen ponnistelu voi olla myös haitaksi. Kuntoilun aloittavien kannattaisikin aloittaa vähitellen ja jättää maratonit myöhemmäksi, tuore tutkimuskatsaus suosittaa.Tutkimuksessa analysoitiin yli 300 liikunnan sydänvaikutuksia koskevaa tutkimusta, ja niiden perusteella valtaosalla ihmisistä liikunnan terveyshyödyt ovat huomattavasti suurempia kuin siihen mahdollisesti liittyvät riskit. Esimerkiksi säännöllisesti kävelyä harrastavan riski sairastua sydäninfarktiin tai kohdata sydänperäinen äkkikuolema on puolet pienempi kuin liikuntaa harrastamattoman.
Sydänperäisen äkkikuoleman ja sydänkohtauksen riski on pienentynyt myös kovaa kuntourheilua kuten maratoneja tai triathlonia harrastavilla, mutta tästä huolimatta sairastumiset ovat yleistyneet miespuolisten harrastajien keskuudessa. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että nykyään kovaa kuntoa vaativat kestävyyslajit ovat suosittuja myös riskiryhmien parissa. Noin 40 prosenttia sydänoireista todetaan juoksijoilla, jotka osallistujat ensimmäiseen kilpailuunsa, mikä viittaa riittämättömään harjoitteluun tai taustalla oleviin sydänongelmiin.

Tutkijat suosittavat, että liikuntaharrastusta aloittelevien kannattaisi aloittaa kevyellä harjoittelulla ja rakentaa kuntoa ja kestävyyttä asteittain ja maltillisesti. Sydän- ja verisuonitauteja potevien olisi lisäksi hyvä keskustella ensin lääkärinsä kanssa ennen aloittamista.

Uusimpien tutkimusten valossa liikunnan hyödyt saa myös kevyestä liikunnasta sekä hyvin lyhyissä, muutaman minuutin pätkissä. Nykyisten suomalaissuositusten mukaan aikuisten olisi hyvä harrastaa kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa, kuten reipasta kävelyä, ainakin 2 h 30 min viikossa tai raskasta liikuntaa, kuten juoksua, 1 h 15 min viikossa.
Tutkimus julkaistiin Circulation-lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2020;DOI:10.1161/CIR.0000000000000749)https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000000749

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla