Proteiinin lisääminen ruokavalioon ei todennäköisesti paranna iäkkäiden miesten lihaskuntoa ja toimintakykyä, tuore tutkimus osoittaa. Lisäproteiini ei myöskään lisää testosteronivalmisteiden tehoa.
Havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä monet lääkärit ovat määränneet iäkkäille potilailleen lisäproteiineja lihasmassan ja toimintakyvyn ylläpitoon.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 92 yli 65-vuotiaan kotonaan asuvan miehen kokeeseen, jossa heidät satunnaistettiin puoleksi vuodeksi neljään eri ryhmään. He söivät proteiinia joko 0,8 tai 1,3 grammaa painokiloa kohden päivässä sekä lumevalmistetta tai testosteronivalmistetta. Miehet olivat suhteellisen hyvässä kunnossa, mutta heillä oli jonkin verran liikuntavaikeuksia Osallistujien lihasmassa, lihasvoima, kävelyvauhti, hyvinvointi tai jaksaminen eivät parantuneet riippumatta siitä, mihin ryhmään miehet oli satunnaistettu. Proteiinin saanti ei myöskään lisännyt tai vähentänyt testosteronin vaikutuksia, tulokset osoittivat.
Havainnot viittaavat siihen, ettei lisäproteiini todennäköisesti suo lisähyötyjä iäkkäille miehille, joiden proteiinin saanti on jo valmiiksi riittävää. On silti mahdollista, että proteiinin lisääminen auttaa huonompikuntoisia ja henkilöitä, joiden proteiinin saanti on liian vähäistä.
Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Internal Medicine 2018;DOI:10.1001/jamainternmed.2018.0008)https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2673735

(2018327) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla