Runsaasti magnesiumia ruoastaan saavat diabetespotilaat saattavat säästyä diabeteksen sydän- ja verisuonikomplikaatioilta muita potilaita todennäköisemmin, tuore tutkimus osoittaa. Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.Tulosten perusteella suuri veren magnesiumpitoisuus liittyi pienempään riskiin sairastua sydämen vajaatoimintaan, eteisvärinään, krooniseen munuaistautiin, diabeettiseen verkkokalvosairauteen ja diabeettisiin jalkakomplikaatioihin. Tämä havaittiin 5–6 vuoden seurannassa.Osa yhteyksistä selittyi osittain potilaiden sokeritasapainolla, mikä viittaa hyvän diabeteshoidon voivan pienentää sairastumisriskejä.Tutkimukseen osallistui 4 400 tyypin 2 diabetesta sairastavaa. Suomalaissuositusten mukaan miesten tulisi saada magnesiumia 350 mg päivässä ja naisten 280 mg. Suomalaiset saavat magnesiumia eniten viljavalmisteista, kasviksista (peruna, hedelmät, marjat), juomista (kahvi ja mineraalivesi) ja maitovalmisteista.Uutispalvelu Duodecim(Diabetes Care 2021;44:1757–1765)https://doi.org/10.2337/dc21-0236
(000.000) 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.