Viime vuonna julkaistussa brittitutkimuksessa makrolidi-antibioottien havaittiin mahdollisesti suurentavan synnynnäisten epämuodostumien riskiä raskauden alkupuolella, mutta tuoreen ja suuremman tutkimuksen tulokset näyttävät kumoavan havainnot.Tutkimuksessa tarkasteltiin 1,2 miljoonan vuosina 1997–2016 synnyttäneen tanskalaisäidin ja heidän lastensa terveysrekisteritietoja. Äideistä 13 000 oli saanut makrolideja raskauden aikana.Makrolideja saaneiden lapsilla ei ollut synnynnäisiä epämuodostumia sen todennäköisemmin kuin penisilliiniä saaneilla, tulokset osoittivat. Eroja ei havaittu myöskään verrattuna äiteihin, jotka eivät tarvinneet antibiootteja raskauden aikana eikä äiteihin, joita oli lääkitty makrolideilla ennen raskautta.Yleensä raskauden aikana suositaan turvallisiksi tiedettyjä penisilliinejä, mutta lääkeaineallergioiden takia niitä ei aina voi käyttää. Tällöin useimmiten käytetään makrolideja. Makrolideja ovat esimerkiksi erytromysiini, atsitromysiini, klaritromysiini ja roksitromysiini.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa BMJ-lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(BMJ 2021;372:n107)http://dx.doi.org/10.1136/bmj.n107

(000.000) 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla