Monilääkitys on huomattavasti yleisempää dementiaa sairastavilla kuin muilla samanikäisillä, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Monilääkitys eli viiden tai useamman lääkkeen samanaikainen käyttö voi altistaa muun muassa lääkkeiden haittavaikutuksille.Tiedot perustuvat 900 kotonaan asuvan dementiapotilaan ja 25 000 dementian suhteen terveen verrokin terveystietoihin vuosilta 2014–2016.Dementiapotilaat käyttivät yli viittä tai yli kymmentä lääkettä noin kolme kertaa todennäköisemmin kuin verrokit, tulokset osoittivat. Dementiaa potevia hoidettiin keskimäärin kahdeksalla lääkkeellä, kun verrokit olivat keskimäärin vain kolmella lääkityksellä.Yleisimmät lääkkeet olivat sydän- ja verisuonitautilääkkeitä tai keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä. Myös rauhoittavat ja antikolinergiset lääkitykset olivat yleisiä dementiapotilailla.

Tulokset koskevat Yhdysvaltoja, mutta monilääkitys on ongelma myös Suomessa. Meillä arviolta joka neljäs yli 75-vuotias käyttää vähintään kymmentä lääkettä. Monilääkityt sairastavat paljon, mutta samaa sairautta voidaan myös hoitaa usealla eri lääkkeellä. Monilääkityksen vaarana on haittavaikutusten kasaantuminen, jolloin haittoja helposti hoidetaan uusilla lääkkeillä, mikä pahentaa tilannetta entisestään.Tutkimus julkaistiin Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(Journal of the American Geriatrics Society 2021;DOI:10.1111/jgs.17291)https://agsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jgs.17291

(000.000) 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla