kolesteroli, HDL, LDL, veren rasva-arvot
Kuva Shutterstock

Minulla on poikkeuksellisen matala kokonaiskolesteroli: 3,1. Hyvä kolesteroli jää alle tavoiterajan. Voiko kolesteroli olla liian matala? Ymmärtääkseni aivot tarvitsevat kolesterolia. Arvoni selittynevät kohtuullisilla elämäntavoilla, mutta myös geeneillä – kasvissyöjäsiskolla kolesteroli on myös 3,2.

Kolesteroli on elimistölle välttämätön rasva, jota tarvitaan muun muassa hormonien valmistamisessa ja solujen jakautumisessa. Länsimaisen ruokavalion ja elämäntavan ongelmana ei ole liian matala vaan liian korkea kolesteroli.

Suomalaisilla kolesteroli on keskimäärin 5,4 mmol/l. Kokonaiskolesterolista noin 70 % on huonoa LDL-kolesterolia eli noin 3,8 mmol/l. LDL-kolesteroli kuljettaa verestä kolesterolia (rasvaa) kudoksiin. Sitä kertyy valtimoiden seinämiin, jos taso on korkea. LDL-kolesterolin suositusten mukainen tavoite on alle 3,0 mmol terveillä ja alle 2,0-1,8 mmol/l sepel- ja muilla valtimotautipotilailla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rasva-aineenvaihduntaan perehtyneiden tutkijoiden käsityksen mukaan syömällä ei koskaan saa kolesterolia liian alas. Luonnonkansoillla LDL-kolesterolin taso on 1,5 mmol/l. Hormonisynteesin ja solunjakautumisen tarpeisiin 1 mmol/l on riittävä LDL-taso.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

HDL-kolesterolia kutsutaan hyväksi kolesteroliksi, koska siinä muodossa kolesterolia kuljetetaan pois kudoksista. Matalan HDL- ja korkean LDL-kolesterolin yhdistelmä on epäterveellinen varsinkin, jos triglyseridiarvokin on koholla. Tämä on osittain perinnöllistä mutta myös vähäinen liikunta ja keskivartalolihavuus vaikuttavat.

Kysyjän tapauksessa matala kolesterolin taustalla lienee hyvä perimä, mihin sisarenkin kolesteroli viittaa. Hyvänkin perimän vaikutuksen voi toki pilata kovien eläinrasvojen runsaalla käytöllä, olemalla liikkumatta ja lihomalla. Kysyjän ei siis tarvitse olla huolissaan hieman matalasta HDL-kolesterolista, kun elintavat ovat terveelliset ja muut rasva-arvot hyvät.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Höpö höpö. Ei ole mitään näyttöä siitä että LDL tarttuu suonen seinämiin vain siksi, että taso on korkea. Jos näin olisi, niin ruokavaliolla tai lääkkeellä alennettu LDL vähentäisi tehokkaasti sydänkuolemeia, mutta näinhän ei satunnaistettujen tutkimusten mukaan tapahdu.

Statiineilla on hyvin pieni vaikutus sekundääripreventiossa, mutta vaikutus perustunee lääkkeen tulehdusta vähentäviin ja veren hyytymistä estäviin ominaisuuksiin.

Matala HDL yhdistettynä korkeaan triglyseriininiarvoihin on kertaluokkaa parempi ennustamaan sydnongelmia.

  • ylös 16
  • alas 30
kari tapio

Tälläinen lääkäri pitäisi poistaa viralta.Statiinien syöminen on aina vaarallista.

  • ylös 13
  • alas 13
Sisältö jatkuu mainoksen alla