Muistisairaus suurentaa myös puolison sairastumisvaaraa – selittyy osittain yhteisillä riskitekijöillä

Puolison riski sairastua muistisairauteen on suurentunut, jos hänen puolisollaan on todettu dementia tai lievempi kognitiivisten mielentoimintojen heikentymä. Noin puolet tapauksista saattaa liittyä yhteisiin riskitekijöihin, tuore korealaistutkimus osoittaa.Tutkimukseen osallistui 780 keskimäärin 75-vuotiasta miestä ja naista, joista 15 prosentilla oli todettu muistisairaus.Kun osallistujia ja heidän puolisojaan seurattiin kymmenen vuoden ajan, muistisairaiden puolisot sairastuivat kaksi kertaa muita todennäköisemmin. Sairastumisriskistä noin puolet selittyi yhteisillä riskitekijöillä, joista suurimmat olivat vähäinen liikunta ja masennus. Myös päävammat liittyivät suurentuneeseen sairastumisriskiin, mutta tältä osin tulokset pitää varmistaa lisätutkimuksissa.Korealaisten havainnot osoittavat muistisairaita hoitavien puolisoiden olevan alttiita sairastumaan itsekin, mutta riskiä voi mahdollisesti pienentää huolehtimalla riittävästä liikunnasta.

Aiemmissa tutkimuksissa pariskuntien on osoitettu usein jakavan elintapoja, niin hyviä kuin huonojakin. Tämän vuoksi myös esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien riski on suurentunut, jos puoliso sairastuu sellaiseen. Toisaalta myös tupakoinnin lopettaminen, laihduttaminen ja liikunnan lisääminen onnistuvat todennäköisemmin yhdessä puolison kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(JAMA Network Open 2021;4:e2139765)https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2021.39765

Sisältö jatkuu mainoksen alla

(000.000) 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla