Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on ollut jonkin aikaa outo tunne rinnassa oikealla puolen. Se tuntuu välillä selässä ja lievemmin vasemmalla puolen rintaa. Se ei ole kipua, joten en tiedä, tarvitseeko vaivan kanssa käydä lääkärissä. Hengenahdistusta ei ole, jatkuva outo tunne vain, jota ei ole ennen ollut. Sitä voi melkein kuvailla kuin jännittäisi koko ajan jotain, mutta tunne on enemmän fyysinen. Mitähän tämä on?

Rintakehän oireiden arviointi vaatii aina taustatietoja, kuten iän ja sukupuolen sekä tupakoinnin. Oman ja lähisuvun sydän- ja verissuonisairaudet samoin diabetes ovat tärkeitä palikoita rintakehätuntemusten arvioinnissa. Niitä voivat aiheuttaa sydän- ja verisuonisairauksista sepelvaltimotauti, nousevan aortan sairaudet ja sydänpussin sekä sydänlihaksen tulehdus ja muut viat.

Rintakehälle heijastuvat myös monien muiden elinten oireet. Erilaiset keuhkosairaudet, maha-suolikanavan sairaudet ja rintakehän tukikudosperäiset oireet ovat tärkeimpiä. Myös stressi aiheuttaa rintatuntemuksia monen eri mekanismin pohjalta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ongelmana on, että muidenkin sisäelinten oireet voivat tuntua rintakehässä samoilla alueilla kuin sydänperäiset oireet.
Kysymykseen ei sisältynyt mitään edellä kuvatuista yksilökohtaisista tulkintaan vaikuttavista tiedoista, joten vastauksessa on jouduttu tyytymään oireiden arvioimiseen yleisellä tasolla.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla