
Kuva: Shutterstock
Kun tunnistat uhkaavan uupumuksen merkit, osaat suunnistaa kohti terveellisempiä toimintamalleja.
Tunnistatko itsesi näistä tuntomerkeistä?
- Olet jatkuvasti ärtyisä, pinna palaa herkästi. Saat myös yllättäviä ja voimakkaita tunteenpurkauksia. Tunnelma on kireä eikä mikään naurata.
- Sinulla on fyysisiä oireita. Päänsäryt ja selkäkivut lisääntyvät, sydän hakkaa, vatsa oireilee ja unihäiriöt piinaavat. Sosiaalinen elämä ei kiinnosta. Mieli tekee makeaa ja vain alkoholi antaa rentoutusta.
- Väsyttää. Uni ei virkistä. Nukahtamisvaikeudet ja keskellä yötä heräily voivat olla merkkejä uupumuksesta tai masennuksesta. Iltaisin tekee mieli vain vajota sohvalle.
- Et saa aikaan oikein mitään. Kysy itseltäsi, jaksatko liikkua tai harrastaa töiden jälkeen. Vai huomaatko miettiväsi murheita ja kokevasi itsesi entistä huonommaksi?
- Et innostu mistään eikä luovuus kuki. Asenne työtä ja itseä kohtaan muuttuu kyyniseksi. Työ alkaa tuntua turhalta tai mahdottomalta.
10 askelta ylös uupumuksesta
Jos tunnistat itsesi edellisestä, nämä kymmenen askelta voivat auttaa pois ahdistavasta olotilasta:
- Arvioi tilanne: Pysähdy. Mieti, mistä tilanne johtuu. Mitä tästä seuraa, jos jatkat näin? Voitko tehdä jotain toisin? Voitko ottaa aikalisän?
- Etsi apua: Kuka tai mikä voisi auttaa sinua? Voitko keskustella esimiehen kanssa? Miten työt voisi organisoida? Auttaisiko työterveyshuolto?
- Ota lupa levätä: Jokaisessa päivässä tulisi olla hetkiä rentoutumiselle. Osaatko antaa asioiden vain olla? Jos työssä on tiukkaa, vapaa-ajan olisi hyvä olla ohjelmoimatonta.
- Määrittele arvosi: Mieti ja kirjoita paperille, mikä sinulle on elämässä tärkeää? Mille asioille haluat antaa aikaasi ja uhrata voimiasi? Mistä haluaisit, että sinut muistetaan?
- Huomaa toimintasi: Osaatko kieltäytyä ylitöistä vai uhraudutko aina? Tunnetko syyllisyyttä, jos pidät puolesi?
- Kiitä itseäsi: Kun lähdet töistä, tee kerrankin lista kaikesta siitä, mitä olet saanut päivän mittaan aikaan. Kiitä itseäsi! Muista, että vähempikin riittää.
- Kerää oivallukset: Ota talteen kultajyvät eli onnistumiset matkan varrelta. Mikä on toiminut ja miksi?
- Kokeile muutosta: Etsi eri toimintamalleja. Yritä toimia hiukan toisin. Sekin on osa muutosta, että hyväksyt sen, ettet aina pysty etkä onnistu.
- Hyväksy lempeästi: Myötätuntoa voi harjoittaa itseäänkin kohtaan. Muista kuitenkin, että asenteesi toisiin vaikuttaa siihen, miten itseesi suhtaudut.
- Pysy nykyhetkessä: Harjoittele tuomaan ajatukset nykyhetkeen. Päästä irti menneistä ja tulevista, sillä nyt kaikki saattaa olla aivan hyvin. Tällä minuutilla ei ole mitään hätää.
Asiantuntijana kuntoutuspsykologi Heli Nurmi, Härmän Kuntoutus Oy
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa meitä Facebookissa
Vierailija
2/1 |
klo 20:18 | 25.3.2021
Sopii myös vaihdevuosi-oireisiin😂