Ruotsalaistutkimuksen mukaan erittäin ennenaikaisena syntyneiden vauvojen verkkokalvotaudit voisivat vähentyä, jos vauvoille annettaisiin omega-6-rasvoihin kuuluvaa arakidonihappoa ja omega-3-rasvoihin lukeutuvaa dokosaheksaeenihappoa syntymää seuraavien viikkojen ajan. Keskosen verkkokalvotauti johtuu verisuonten kypsymättömyydestä. Vaikeimmassa muodossaan se johtaa sokeutumiseen.Tutkimukseen osallistui 100 alle 27 viikon ikäisinä syntynyttä keskosta, joista puolet sai rasvahappolisiä ja puolet toimi verrokkeina. Lisien antaminen aloitettiin 3 päivää syntymästä ja sitä jatkettiin kunnes vauva oli 40 viikon ikäinen raskauden alusta laskettuna.Tulosten perusteella rasvahappolisiä saaneet sairastuivat vakavaan verkkokalvotautiin puolet epätodennäköisemmin kuin verrokit. Lisiä saaneista sairastui 16 prosenttia ja verrokeista 33 prosenttia. Myös arakidonihapon ja dokosaheksaeenihapon pitoisuudet veressä suurenivat lisien antamisen myötä. Rasvahappolisät olivat turvallisia, mutta ne eivät vaikuttaneet muilla tavoin keskosten terveyteen.Tulokset ovat uskottavia, sillä normaalissa raskaudessa sikiö saa arakidonihappoa ja dokosaheksaeenihappoa äidiltään raskauden loppupuolella, joten hyvin ennenaikaisena syntyneet jäävät tätä vaille. Ne ovat tärkeitä muun muassa verkkokalvojen ja aivojen kehitykselle.

Tutkimus julkaistiin JAMA Pediatrics -lehdessä. Ennenaikaisuus ja varsinkin huomattava ennenaikaisuus voivat aiheuttaa mm. motorisia, kielellisiä ja kognitiivisia vaikeuksia, jotka voivat jatkua koko elämän. Valtaosa ennenaikaisena syntyneistä kuitenkin pärjää normaalisti. Suomessa ennenaikaisena eli ennen 37. raskausviikkoa syntyy noin 5–6 lasta sadasta. Ennen 32. raskausviikkoa syntyy alle yksi sadasta. Uutispalvelu Duodecim(JAMA Pediatrics 2021;DOI:10.1001/jamapediatrics.2020.5653)https://doi.org/10.1001/jamapediatrics.2020.5653

(000.000) 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla