Suomalaismiehet voivat todennäköisesti pidentää elinikäänsä huolehtimalla riittävästä omega-6-rasvahappojen saannista. Varsinkin linolihappo näyttäisi olevan hyväksi, tuore suomalaistutkimus osoittaa. Omega-6-rasvahappoja on paljon mm. kasviöljyissä, kasvimargariineissa, pähkinöissä ja siemenissä.

Tulokset perustuvat Sepelvaltimotaudin vaaratekijätutkimukseen, jossa 2 500 kuopiolaismiestä seurattiin 22 vuoden ajan. Miehet olivat 42–60-vuotiaita tutkimuksen alkaessa.Seurannan aikana runsaat 1 100 miestä kuoli, mutta kuolleisuus ei jakautunut tasaisesti, tutkijat havaitsivat. Riski menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin tai muihin sairauksiin oli noin puolet pienempi miehillä, jotka saivat eniten linolihappoa. Tämä havaittiin verrattuna miehiin, joiden veressä oli linolihappoa vähiten. Myös arakidonihapon suuri pitoisuus liittyi pienempään kuolleisuuteen seurannan aikana, mutta yhteys ei ollut kovin vahva. Gammalinoleenihappo tai dihomogammalinoleenihappo eivät vaikuttaneet kuolleisuuteen. Omega-6-rasvahappopitoisuudet eivät vaikuttaneet myöskään syöpäkuolleisuuteen.Aiemmissa tutkimuksissa linolihapon runsas saanti on yhdistetty pienentyneeseen riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja diabetekseen, mutta kuolleisuuteen sitä ei ole aiemmin liitetty.

Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Tutkimuksen tekivät Jyrki K. Virtanen, Jason H.Y. Wu, Sari Voutilainen, Jaakko Mursu ja Tomi-Pekka Tuomainen Itä-Suomen yliopistosta. Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2018;107:427–435)http://doi.org/10.1093/ajcn/nqx063

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(2018320) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla