Puolen tunnin liikunta-annos päivässä voi korvata verenpainepillerin ja kunnon yöunet suojaavat verenpainetaudilta.

LIIKUNTA petraa valtimoiden kykyä supistua ja laajentua. Liikunnan jälkeen pienet valtimoverisuonet laajentuvat, jolloin verenkierron vastus pienenee. Suositus on vähintään 30 minuuttia liikuntaa päivittäin. Se voi vaikuttaa lähes yhtä paljon kuin yksi verenpainelääke.

LAUTASELLE on hyvä lisätä hedelmiä, vihanneksia ja marjoja. Niissä on kaliumia, joka auttaa verenpaineen säätelyssä.

UNESTA on pidettävä erityistä huolta. Se kulkee käsi kädessä myös stressin kanssa, sillä kova stressi voi heikentää unenlaatua, ja krooninen unettomuus aiheuttaa stressiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Unen puute voi vauhdittaa verenpainetaudin syntyä. Verenpaine laskee syvän unen aikana. Jos syvää unta ei saa, suoniston terveys kärsii. REM- eli vilkeunen aikana verenpaine heittelee. Silloin aivojen suonet joutuvat koville, jos ne ovat huonossa kunnossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uniapnea voi nostaa verenpainetta. Normaalisti verenpaine on yöllä matalampi, mutta uniapneaa sairastavilla paine on koholla myös yöllä. Uniapnea aiheuttaa yöllisen stressitilan ja moninkertaistaa sydän-ja verisuonitautien riskin ja lisää muistisairauksien riskiä. Uniapneaa hoitamalla voidaan paitsi alentaa verenpainetta, hoitaa muitakin terveysongelmia.

– Koskaan ei ole liian myöhäistä korjata elintapoja. Joskus sillä saadaan laskettua jo kohonnut verenpaine normaalitasolle. Parhaassa tapauksessa lääkityksestäkin päästään eroon, ylilääkäri Anna-Mari Hekkala sanoo.

Asiantuntijat: Anna-Mari Hekkala, Sydänliiton ylilääkäri, ja Risto O. Roine, Aivoliiton ylilääkäri.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

 

Vierailija

OlisikiN niin helppoa pitää verenpaine aisoissa kuin liikunta ja terveellinen ruoka. Valitettavasti ei ainakaan toiminut kohdallani ja jouduin aloittamaan lääkehoidon, vaikka Olen harrastanut liikuntaa säännöllisesti 15 vuotiaasta asti ja siihenkin mennessä liikunta on ollut päivittäistä uintia,pyöräilyä tai hiihtämistä. Sukurasitteelle ei aina voi mitään!

  • ylös 11
  • alas 17
Himo lenkkeilijä

Lähes kaikki nykyinen teknologia käytössä jo, mittarit seuraa molemmissa ranteissa ja lisäksi Polarin sykeanturi rinnassa lenkkien ajan. Päivittäin kaksi lenkkiä, aamulla ja iltapuolella toinen. Mittaa näillä yhteensä vähintäin 14km. Aikaa menee kolmisen tuntia. Verenpaine alimmillaan mitattuna 152/93. Joten se teknologian avusta ja ulkoilun vaikutuksesta verenpaineeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla