Keuhkoputkia avaavat beeta-2-agonistilääkkeet voivat tuoreen tutkimuksen mukaan parantaa urheilijoiden anaerobista voimaa ja nopeutta etenkin, jos lääkkeitä käyttää suun kautta tabletteina tai liuoksena. Tutkimus julkaistiin British Journal of Sports Medicine -lehdessä.Tällä hetkellä kaikki beeta-2-agonistilääkkeet ovat WADA:n kiellettyjen aineiden listalla mukaan lukematta kolmea inhaloitavaa beeta-2-agonistia. Lääkkeitä käytetään astman hoitoon.

Tutkimuksessa analysoitiin 34 aiemman tutkimuksen aineistot, ja niiden perusteella kiellettyjen aineiden listalla olevat beeta-2-agonistit parantavat terveiden henkilöiden anaerobista suorituskykyä noin 5 prosenttia, mikä kilpaurheilutasolla on merkittävä parannus. Vaikutus on suurempi suuremmilla annoksilla, pitkään käytettynä ja suun kautta otettuna.Tutkijat eivät löytäneet näyttöä sallittujen beeta-2-agonistien hyödyistä, jos niitä käytettiin hyväksytyn annostuksen mukaisesti, mutta tältä osin kaivattaisiin vielä lisää selvityksiä.

Astma on yksi yleisimmistä huippu-urheilijoiden terveysongelmista. Sen syy on todennäköisesti urheilusuoritusten aikainen runsas keuhkotuuletus, mikä johtaa keuhkoputkien tulehdukseen ja limakalvovaurioihin. Myös kylmä ilma ja esimerkiksi uimahallien klooriyhdisteet voivat altistaa sairastumiselle. Suomessa astmaa on etenkin kestävyysjuoksijoilla, uimareilla ja jääkiekkoilijoilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Uutispalvelu Duodecim(British Journal of Sports Medicine 2020;DOI:10.1136/bjsports-2019-100708)http://dx.doi.org/10.1136/bjsports-2019-100708

Sisältö jatkuu mainoksen alla

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla