Ranskalaistutkimuksen mukaan riski sairastua tyypin 2 diabetekseen on sitä pienempi mitä enemmän henkilön ruokavaliossa on antioksidantteja. Antioksidantteja saa varsinkin hedelmistä, kasviksista, teestä ja marjoista. Diabetologia-lehdessä julkaistut tulokset vahvistavat näyttöä ruokavalion merkityksestä diabeteksen ehkäisyssä.
Havainnot perustuvat 64 000 ranskalaisen 40–65-vuotiaan naisen seurantaan vuosilta 1993–2008. Naiset olivat terveitä tutkimuksen alkaessa, mutta 15-vuotisen seurannan aikaan heistä 1 800 sairastui tyypin 2 diabetekseen. Naiset täyttivät kattavat ruokakyselyt tutkimuksen alussa.Kun tutkijat laskivat, miten paljon antioksidantteja naisten ruokavalio sisälsi kokonaisuudessaan, he havaitsivat diabetesriskin sitä pienemmäksi mitä enemmän antioksidantteja naisen ruokavaliossa oli. Eniten antioksidantteja saavien sairastumisriski oli noin kolmanneksen pienempi kuin naisten, joiden ruoassa niitä oli vain vähän.
Yksittäisistä ruoka-aineista varsinkin hedelmät ja kasvikset sekä juomista tee ja kohtuudella nautittuna myös punaviini liittyivät diabetesriskin pienentymiseen. Analyysista jätettiin pois kahvi, sillä sen on jo osoitettu liittyvän pienentyneeseen diabetesriskiin aiemmissa tutkimuksissa.
Ranskalaisten havainnot viittaavat vahvasti siihen, että paljon antioksidantteja sisältävä ruokavalio voi auttaa myös aikuistyypin diabeteksen ehkäisyssä. Antioksidantit vähentävät ns. oksidatiivista stressiä, joka on yhdistetty monien sairauksien kehittymiseen. Kasviksia, hedelmiä ja marjoja sisältävä ruokavalio on kuitenkin monella muullakin tavalla terveellinen, joten välttämättä tulokset eivät selity vain antioksidanteilla.
Suomalaisista miehistä noin 16 prosenttia ja naisista 11 prosenttia sairastaa tyypin 2 diabetesta. Suunnilleen yhtä monella on lisäksi esidiabetes, joka ei vielä täytä diagnoosin kriteereitä, mutta usein etenee diabetekseksi.Uutispalvelu Duodecim
(Diabetologia 2017;DOI:10.1007/s00125-017-4489-7)https://doi.org/10.1007/s00125-017-4489-7

(20171122) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla