Paljon syövillä ehkä enemmän muistiongelmia – etenkin jos syö runsaasti rasvaa

Paljon energiaa ruokavaliostaan saavat kokevat muistinsa ja muiden ajatustoimintojensa heikentyvän selvästi muita todennäköisemmin. Erityisesti tämä koskee potilaita, joiden ruokavaliossa on paljon rasvaa.Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, jossa hyödynnettiin yli 77 000 terveydenhuollon ammattilaisen yli 20-vuotisia seurantatietoja. Ruokavaliosta kyseltiin useita kertoja seurannan aikana.Tulosten perusteella paljon energiaa päivittäisestä ruokavaliostaan saavat kokivat muistinsa heikentyneen selvästi todennäköisemmin kuin muut osallistujat. Kun eniten energiaa saavia verrattiin vähiten syöviin, kokemukset muistiongelmista olivat lähes kolme kertaa yleisempiä.Kokonaisenergiansaannin lisäksi myös runsas rasva ja hiilihydraattien suuri osuus ruokavaliossa liittyivät suurempaan muistiongelmien todennäköisyyteen.Tutkimuksessa ei tarkasteltu varsinaisia diagnosoituja muistisairauksia, joten on epäselvää, onko kokemus muistiongelmista myös merkki kehittymässä olevasta muistisairaudesta. Tulosten valossa vaikuttaa kuitenkin siltä, että runsasenerginen, paljon rasvaa ja hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio saattaa ainakin osalla heikentää muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja. Ruokavalion lisäksi monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin, joten niitä kannattaa tulkita varoen.

Tulokset julkaistiin European Journal of Epidemiology -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(European Journal of Epidemiology 2022;37:133–146)https://link.springer.com/article/10.1007/s10654-021-00814-9

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(000.000) 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla