Parkinsonin tautiin kehitteillä lupaava hoito – potilaan omia soluja siirretään aivoihin

Tutkijat ovat kehittäneet Parkinsonin tautiin hoidon, jossa potilaan ihosoluja uudelleenohjelmoidaan hermosoluiksi. Näillä korvataan Parkinsonin taudin vuoksi tuhoutuneita dopamiinihermosoluja.

Menetelmää on testattu vasta yhdellä potilaalla, mutta hänellä operaatio onnistui hyvin ja siirretyt hermosolut ovat toimineet toivotulla tavalla ilman haittavaikutuksia jo kahden vuoden ajan.Koska solut ovat peräisin potilaalta itseltään, hänen immuunijärjestelmänsä ei ala hylkiä siirrettyjä soluja eikä hyljinnänestolääkitystä tarvita.Operaatio tehtiin kahdessa osassa vuosina 2017 ja 2018, ja sen jälkeen potilaan Parkinson-oireet ovat lievittyneet. Hän pystyy nykyään esimerkiksi uimaan ja pyöräilemään, mikä ei Parkinsonin taudin takia onnistunut ennen hoitoa. Myös puhekyky ja sormien toiminta on parantunut ja potilas kokee elämänlaatunsa muutenkin paremmaksi.Tutkijat huomauttavat, että menetelmää on kokeiltu vasta yhdellä potilaalla eikä sen pitkäaikaisvaikutuksista vielä tiedetä riittävästi. Jos tulokset kuitenkin varmistuvat suuremmissa lisätutkimuksissa, potilaan omista soluista uudelleenohjelmoidut hermosolut saattavat tulevaisuudessa tarjota hoidon Parkinsonin tautiin. Tällä hetkellä käytössä on vain oireita lievittäviä hoitoja. Parkinsonin tautia sairastaa noin 16 000 suomalaista. Se on parantumaton, tuntemattomasta syystä johtuva hermostollinen sairaus, joka aiheuttaa mm. vapinaa, lihasjäykkyyttä ja liikkeiden hidastumista. Yleensä tauti todetaan 50–70-vuotiailla.Tutkimus julkaistiin arvostetussa New England Journal of Medicine -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(New England Journal of Medicine 2020;382:1926–1932)https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1915872

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla