Masennukselle altistavia geenimuotoja tunnetaan lukuisia, mutta yksistään niiden perusteella ei saa kovin hyvää käsitystä yksilön sairastumisriskistä. Yhdistettynä muihin riskitekijöihin geenitiedoista on kuitenkin apua, tuore tutkimus osoittaa.Tutkimus julkaistiin JAMA Psychiatry -lehdessä, ja siinä hyödynnettiin 17 000 Tanskassa vuosina 1981–2005 syntyneen masennuspotilaan rekisteritietoja.Masennukselle altistavat geenimuodot, vanhempien mielenterveysongelmat sekä vanhempien alhainen taloudellinen ja sosiaalinen asema kaikki liittyivät suurentuneeseen riskiin sairastua masennukseen alle 30-vuotiaana.Geenitietojen perusteella suurimmassa sairastumisvaarassa olevista 8 prosenttia ja pienimmässä vaarassa olevista 3 prosenttia sairastui masennukseen alle 30-vuotiaana. Riski oli vain hieman suurempi kuin vanhempien alhaiseen sosioekonomiseen asemaan liittyvä (7 %) ja selvästi pienempi kuin vanhempien mielenterveysongelmiin liittyvä (14 %).Kun riskitekijöitä tarkasteltiin yhdessä, geenitiedot kuitenkin paransivat ennusteiden tarkkuutta. Suuressa geneettisessä sairastumisvaarassa olevista sairastui 24 prosenttia, jos heidän vanhemmillaan oli mielenterveysongelmia ja 14 prosenttia, jos vanhempien sosioekonominen asema oli alhainen.Tulokset viittaavat geenitietojen auttavan masennusriskin arvioimisessa yhdistettynä muihin riskitekijöihin, mutta tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa. Tutkimukseen osallistuneet olivat nuoria, joten havainnot eivät välttämättä yleisty iäkkäämpiin potilaisiin. On myös epäselvää, miten hyvin riskitekijöiden vaikutukset voi erottaa toisistaan.Masennukseen sairastuu noin 15 prosenttia ihmisistä jossain vaiheessa elämäänsä. Usein se alkaa jonkin kielteisen elämänmuutoksen, kuten avioeron, työttömyyden tai läheisen kuoleman jälkeen.

Uutispalvelu Duodecim(JAMA Psychiatry 2021;DOI:10.1001/jamapsychiatry.2020.4172)https://doi.org/10.1001/jamapsychiatry.2020.4172

(000.000) 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla