Muut perheenjäsenet saavat koronatartunnan todennäköisemmin, jos perheen ensimmäinen sairastunut on alle kolmevuotias lapsi. Pieni lapsi kaipaa läheisyyttä ja hoivaa eikä turvavälejä ole mahdollista tai järkevä noudattaa.Tiedot käyvät ilmi JAMA Pediatrics -lehden julkaisemasta tutkimuksesta, jonka tarkoitus oli selvittää vaikuttaako lapsen ikä perheensisäisten tartuntojen todennäköisyyteen. Tutkimukseen värvättiin 6 300 perhettä, joissa ensimmäinen tartunnan saanut oli alle 18-vuotias. Joka kolmannessa perheessä todettiin lisätartuntoja.Alle 3-vuotiaat tartuttivat muita perheenjäseniä noin 40 prosenttia todennäköisemmin kuin 14–17-vuotiaat, tulokset osoittivat. Sama koski myös 4–8-vuotiaita, mutta yhteys ei ollut yhtä selvä.

Tutkijat eivät löytäneet yhtä selvää syytä tuloksille, mutta todennäköisesti tartunnat saadaan hoiva- ja leikkitilanteissa. Alle kolmevuotias lapsi tarvitsee hoivaa ja syliä ja etenkin vähäoireisena leikkikavereita ja kontaktia myös sisaruksiin. Vaikka lapset eivät ilmeisesti levitä koronavirustartuntoja yhtä todennäköisesti kuin aikuiset, perheenjäsenten on hyvä olla tietoisia riskistä. Käytännössä altistumista on vaikea välttää, mutta huolehtimalla käsihygieniasta ja käyttämällä kasvomaskia tilanteen salliessa, tartuntariskiä voi todennäköisesti pienentää. Uutispalvelu Duodecim(JAMA Pediatrics 2021;DOI:10.1001/jamapediatrics.2021.2770)https://doi.org/10.1001/jamapediatrics.2021.2770

(000.000) 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla