Kivut ja arkiaskareiden vaikeutuminen voivat altistaa osan iäkkäistä masennukselle, tuore japanilaistutkimus osoittaa. Tutkimuksessa yhteys koski polvikipuja, mutta todennäköisesti samanlainen vaikutus on muilla vastaavilla kivuilla.
Tulosten perusteella riski sairastua masennukseen oli noin kolme kertaa suurempi osallistujilla, jotka kärsivät yöllisistä kivuista. Samoin vaikeudet jokapäiväisissä askareissa, kuten sukkien pukemisessa ja riisumisessa sekä autoon nousemisessa, liittyivät kolminkertaiseen masennusriskiin. Tämä havaittiin kahden vuoden seurannassa verrattuna osallistujiin, joilla ei ollut polvikipuja. Havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat polvikipujen ja muiden kiputilojen auttavan tunnistamaan, ketkä yli 65-vuotiaat ovat suurentuneessa vaarassa sairastua masennukseen.Tutkimus julkaistiin Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä, ja siihen osallistui 580 yli 65-vuotiasta japanilaista. Seurannan aikana heistä 12 prosenttia sairastui masennukseen.Uutispalvelu Duodecim (Journal of the American Geriatrics Society 2018;DOI:10.1111/jgs.15259)http://doi.org/10.1111/jgs.15259

(2018226) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla