Runsaasti punaista lihaa ja lihavalmisteita syövät sairastuvat paksu- ja peräsuolisyöpään muita todennäköisemmin. Yhteys on havaittu aiemminkin, mutta näyttää pitävän paikkansa myös 2000-luvulla.

Tiedot käyvät ilmi brittitutkimuksesta, jossa lähes 500 000 miestä ja naista seurattiin kuuden vuoden ajan. Heidän ruokavalionsa arvioitiin tutkimuksen alussa ja osalta myös seurannan aikana. Yhteensä 2 600 osallistujaa sairastui paksu- ja peräsuolisyöpään.

Tulosten perusteella sairastumisriski näkyi varsinkin osallistujilla, jotka söivät punaista lihaa tai prosessoituja lihavalmisteita keskimäärin 75 grammaa päivässä. Vertailukohtana olivat korkeintaan 20 grammaa päivässä lihaa käyttävät.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Päivittäisessä kulutuksessa jokainen kinkkuviipale tai 25 gramman pekoniannos suurensi sairastumisriskiä 19 prosenttia ja 50 gramman liha-annos 18 prosenttia. Myös alkoholi suurensi paksu- ja peräsuolisyövän riskiä. Jokainen päivittäinen 10 gramman annos, joka vastaa esimerkiksi viinilasillista tai pientä olutta, suurensi sairastumisriskiä 8 prosenttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimus myös vahvisti kuitupitoisten ruokien suolistosyövältä suojaavan vaikutuksen, mutta yhteys koski vain leivästä ja aamiaismuroista saatavia ravintokuituja.

Suomessa suolistosyöpä on kolmanneksi yleisin syöpä. Toisin kuin monissa muissa länsimaissa meillä suolistosyöpä ei ole vähentynyt, vaan päinvastoin yleistynyt laajalti. Vuosittain suolistosyöpään sairastuu noin 3 300 suomalaista. Kaksi kolmannesta tapauksista todetaan yli 65-vuotiailla.
Uutispalvelu Duodecim(International Journal of Epidemiology 2020;DOI:10.1093/ije/dyz064)https://doi.org/10.1093/ije/dyz064

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla