Rannekanavaoireyhtymä hoituu pistoksella – on tehokkaampi kuin yölasta

Rannekanavaoireyhtymään eli karpaalitunnelioireyhtymään suositellaan ensisijaisesti yölastaa, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan kortikosteroidipistos olisi paljon tehokkaampi vaihtoehto. Kumpaakin hoitoa käytetään yleisesti rannekanavaoireyhtymän hoidossa, mutta niiden keskinäistä paremmuutta ei ole pahemmin tutkittu. Nyt julkaistut tulokset perustuvat runsaan kahden sadan potilaan kokeeseen, jossa puolet satunnaistettiin saamaan kortikosteroidipistos ja puolet käytti yölastaa kuuden viikon ajan.Kun potilaita kuuden viikon kuluttua verrattiin, kortikosteroidipistoksen saaneiden oireet olivat lieventyneet huomattavasti nopeammin ja paremmin. Tutkimukseen valikoitiin potilaita, joiden oireyhtymä arvioitiin lieväksi tai kohtalaiseksi.Tutkijat pitävät tuloksiaan osoituksena kortikosteroidipistoksen paremmuudesta ja suosittavatkin sitä yölastan sijaan ensisijaiseksi hoidoksi lievään tai kohtalaisesti oireilevaan rannekanavaoireyhtymään. Koska hyödyt saadaan yhdellä pistoksella ja yhdellä lääkärikäynnillä, hoito on myös kustannustehokasta.
Suomessa rannekanavaoireyhtymään sairastuu noin 5 prosenttia naisista ja 2 prosenttia miehistä. Se aiheuttaa puutumista peukalon, etusormen, keskisormen ja nimettömän alueella, mutta tuntemuksia voi olla myös muualla kädessä. Oireet vaivaavat etenkin öisin. Jos muut hoidot eivät tehoa, vaikeissa tapauksissa voidaan turvautua myös leikkaushoitoon.
Tutkimus julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim(Lancet 2018;392:1423–1433)https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0140673618319299

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(20181026) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla