Raskaudenaikainen kortikosteroidilääkitys ehkäisee monia keskosvauvojen terveysongelmia ja myös kuolleisuutta, ja siksi lääkitys usein aloitetaan tapauksissa, joissa vauvan uskotaan syntyvän ennen 34. raskausviikkoa. Tuoreen suomalaistutkimuksen perusteella tämä saattaa kuitenkin suurentaa lapsen riskiä saada mielenterveys- ja käytösongelmia kouluikään mennessä.
Tutkimus julkaistiin arvovaltaisessa JAMA-lehdessä, ja sen perusteella lääkitykselle altistuneista 12 prosentilla todettiin jokin mielenterveysongelma tai käytöshäiriö, kun verrokkilapsilla diagnooseja oli noin 6 prosentilla. Lapsia seurattiin pisimmillään 11 vuotta. Yhteys havaittiin myös verrattuna lasten sisaruksiin, jotka eivät olleet altistuneet kortikosteroideille raskauden aikana.Suurentunut mielenterveysongelmien ja käytöshäiriöiden riski näkyi etenkin lapsilla, jotka syntyivät täysiaikaisina, vaikka lääkärit olettivat heidän syntyvän keskosina. Tällaisia virheellisesti keskosiksi arvioituja oli jopa 45 prosenttia lapsista, joiden äideillä aloitettiin kortikosteroidilääkitys.Yhteys havaittiin myös ennenaikaisena syntyneillä, mutta se saattoi selittyä komplikaatioilla ja muilla tekijöillä eikä ollut tilastollisesti merkitsevä. Näin ollen lääkityksistä ei vaikuttanut olevan haittaa heille.Tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat raskaudenaikaiseen kortikosteroidilääkitykseen liittyvän mahdollisia haittoja ainakin lapsille, jotka lopulta syntyvät täysiaikaisina. Havainto korostaa ennenaikaisten synnytysten ehkäisyn ja niiden todennäköisyyden tarkan arvioinnin tärkeyttä.Tutkimus perustui 670 000 vuosina 2006–2017 syntyneen suomalaislapsen rekisteritietoihin. Kortikosteroideille raskauden aikana oli altistunut 15 000 eli hieman yli 2 prosenttia lapsista.Tutkimuksen tekivät Katri Räikkönen, Mika Gissler ja Eero Kajantie.Uutispalvelu Duodecim(JAMA 2020;323:1924–1933)https://doi.org/10.1001/jama.2020.3937

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla