paniikkikohtaus ahdistus unettomuus
Kuva Shutterstock

Tee itsellesi palvelus ja hellitä jatkuvasta murehtimisesta. Huolettomampi elämänasenne suojaa niin mieltä, sydäntä kuin vatsaakin.

Jos jostain, niin turhasta murehtimisesta kannattaisi hankkiutua eroon. Murehtija veivaa koko ajan mielessään huolia, varustautuu pahimpaan, mutta ei pääse puusta pitkälle.

–Jatkuva murehtiminen ei johda toimintaan, se vain vie tilaa luovien ratkaisujen keksimiseltä, muistuttaa psykologi, psykoterapeutti Jan-Henry Stenberg.

Jos jokin huoli jääkin pois päiväjärjestyksestä, tilalle on aina uusi murhe tarjolla.

Stenberg on kirjoittanut yhdessä kollegoidensa kanssa kirjan, jossa neuvotaan irti murehtimisesta. Irtiotto kannattaa tehdä ajoissa, sillä jatkuva epäkohdissa vellominen voi johtaa yleiseen ahdistushäiriöön. Se vaivaa joka 20:ttä meistä jossain elämänvaiheessa.

– Moni murehtii tilapäisesti hankalassa elämätilanteessa, mutta jos koko ajan keksii uusia uhkia, kyse on yleisestä ahdistushäiriöstä, Stenberg toteaa.

Murehtiminen ei auta

Sydänlääkäri Sinikka Pohjola-Sintonen kutsuu murehtijoita huolipusseiksi. He kääntelevät ja vääntelevät murheita joka suuntaan saamatta silti elämäänsä — tai läheisen elämää — järjestykseen.

Ja kelläpä ei murehdittavaa olisi: huoli opinnoista, työn jatkuvuudesta, omasta terveydestä, parisuhteesta tai sen puutteesta. Lisämurheita keski-ikäisille aiheuttavat omat vanhemmat ja aikuistuvat tai jo aikuistuneet lapset perheineen.

– Jatkuva huolehtiminen voi johtaa turhiin tutkimuksiin, etenkin jos ei ole pysyvää kontaktia tuttuun lääkäriin.

Happi loppuu, vatsaan sattuu

Hermostuneisuus, tuskaisuus ja levottomuus ovat tyypillisiä ahdistushäiriön oireita. Ne ovat peräisin sympaattisesta hermostosta. Se pitää ihmisen elimistön koko ajan valmiustilassa, vaikka mitään todellista vaaratilannetta ei olisi.

Jatkuva varuillaanolo kuluttaa voimia. Tämä näkyy taipumuksena harmistua tai ärsyyntyä helposti. Mieli on kireä kuin viulunkieli.

Kun sympaattinen hermosto pysyy aktiivisena, oireet tuntuvat eri puolilla kehoa. Jatkuva huoli saa sykkeen kohoamaan ja rinnassa tuntuu outoja tykytyksiä tai muljahduksia, jotka voivat olla kivuliaitakin. Sydänlääkäri tapaa vastaanotollaan ihmisiä, jotka valittavat, että happi loppuu. Syyksi paljastuu huolitaakka, ei sydänvaiva.

Myös vatsaoireet voivat johtua ahdistuksesta. Parasympaattinen hermosto hidastaa ruoansulatusta, jotta energiaa riittäisi vaarasta selviämiseen.

Keholle oikeaa rasitusta

Liikunta on yksinkertainen ja toimiva keino murehtimisen hillitsemiseen. Kun keho saa muuta puuhaa, ahdistuksen aiheet väistyvät kuin huomaamatta taka-alalle.

Hampaat irvessä ei pidä rehkiä. Liikunnan voima on juuri sen tuottamassa mielihyvässä, endorfiineissä. Kannattaa kokeilla useita lajeja, eikä tuntea huonoa omaatuntoa, jos jättää ikäviltä tuntuvat taakseen.

Parasta olisi harrastaa puoli tuntia hengästyttävää liikuntaa kolmena päivänä viikossa. Stenberg kehottaa aloittamaan vaikka kuinka pienestä, esimerkiksi vartin kävelystä. Lähteminen palkitsee varmasti.

–Kun on päässyt liikkumisen makuun, into kasvaa. Parantunut olo kannustaa lisäämään liikuntamääriä.

Terapiasta uusi asenne

Koska jatkuva murehtiminen vie voimat, apua kannattaa hakea ajoissa. Läsnäolotaitoja voi opetella itsekseenkin, ammattiapua saa kognitiivisesta käyttäytymisterapiasta.

Terapiassa opetellaan tunnistamaan oman toiminnan ja ajatusten vaikutuksia tunteisiin ja mielialoihin. Ahdistuneisuuteen on mahdollista saada myös ilmaista nettiterapiaa.

Uusien ajatus- ja toimintatapojen harjoittelu vaikuttaa nopeasti, mutta pysyvä muutos vaatii aikaa ja toistoja.

–Sisäisen lapsen tuska hellittää, kun oppii ottamaan elämän tuomat asiat sellaisinaan, ilman ylimääräistä pelkokerrointa, Jan-Henry Stenberg sanoo.

 

Asiantuntijat: Jan-Henry Stenberg psykologian lisensiaatti, VET kouluttajapsykoterapeutti, HUS Mielenterveystalo. Sinikka Pohjola-Sintonen, sydäntautien erikoislääkäri, ylilääkäri, HYKS Peijaksen sairaalan kardiologian poliklinikka.

AHDISTUS STRESSAA KEHOA

  • Murheet ja ahdistus lisäävät sympaattisen hermoston aktiivisuutta. Elimistö reagoi kuin vaara olisi todellinen. Oireet loppuvat, kun ahdistus helpottaa.
  • Sydän syke lisääntyy; tulee tykytystuntemuksia tai rintakipua.
  • Keuhkot hengitys nopeutuu, henkeä ahdistaa tai tuntuu kuin happi loppuisi tai tukehtuisi.
  • Silmät pupillit laajenevat valmistautuessaan näkemään tarkemmin.
  • Suu syljeneritys vähenee; suu kuivuu.
  • Vatsa ruoansulatus hidastuu, jotta energiaa jäisi lihaksille; tulee paha olo ja vatsavaivoja.
  • Iho hikoilu lisääntyy.
  • Munuaiset virtsaneritys vähenee.
  • Lisämunuaiset elintoimintoja kiihdyttävien hormonien, adrenaliinin ja nonadrenaliinin, eritys kiihtyy.
  • Lisäksi voi olla tärinää, vapinaa, huimausta, epätodellisuuden tunnetta, käsien tai jalkojen puutumista tai nipistelyä, kuumia aaltoja ja vilunväreitä.

Sinussa – kuten kaikissa suomalaisissa – on sisua. Se pitää vain kaivaa esiin, muistuttaa sisusta kirjan kirjoittanut Joanna Nylund.

Sisu on päättäväisyyttä, rohkeutta, urheutta ja tahdonvoimaa. Se on asenne, mutta ennen kaikkea toimintaa. Sisu on periksiantamattomuutta, joka kannattaa ottaa käyttöön, kun usko omiin voimavaroihin ja kykyihin meinaa loppua.

Suomalaisesta sisusta kirjan julkaissut Joanna Nylund kertoo, miten valjastat sisun tavoitteidesi saavuttamiseen.

Tilaa oppimiselle

Sisu kannattaa kaivaa esiin, kun tulee vastaan odottamattomia tai suurilta tuntuvia haasteita. Opiskelussa tarvitaan pitkäjänteisyyttä, kärsivällisyyttä ja keskittymiskykyä. Ne voimistuvat, kun vaimennat ympäriltäsi kaiken ylimääräisen kohinan.

Suomalainen tapa on löytää oma sisäinen rauha luonnosta – ja muista, ilman puhelinta tai muita häiriötekijöitä. Näin saat aivoihin tilaa uuden oppimiselle.

Pienet tavoitteet liikuntaan

Sisu on sitkeyttä ja periksiantamattomuutta. Se auttaa sinua, kun liikunnan aloittaminen tai tavoitteiden saavuttaminen tökkivät.

Muista, että voima ja sitkeys kasvavat pikku hiljaa, huippukuntoa ei tarvitse saavuttaa heti. Uskalla ottaa pieniä tavoitteita, ensin vaikka vain kotikadun juokseminen päästä päähän.

Oman tavoitteesi voit pitää ainakin alkuun ihan itselläsi, sitä ei tarvitse heti kuuluttaa kaikille sosiaalisessa mediassa. Muista, että liikut itsesi, et kenenkään muun takia.

Työkaverilta vahvistavia sanoja

Suomalaisten vahvuus on rehellinen kommunikaatio. Uskallamme puhua vaikeista asioista niiden omilla nimillä, ei kaunistelluilla kiertoilmaisuilla. Avoin keskustelu kohottaa ilmapiiriä ja näkyy lopulta yrityksen tuloksessa.

Sisu pääsee todella oikeuksiinsa, kun olemme paineen alla. Työporukassa olemme vahvempia kuin yksin: kun oma sisusi on vähissä, toinen voi täydentää oikeilla sanavalinnoilla sisuvarastojasi.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Muutosväsymyksen keskellä moni laatii varasuunnitelmaa. Sen lisäksi on hyvä miettiä hetki arvojaan.

Kaikkea on liikaa eikä mikään toimi kuten pitäisi. Ainoastaan vanha kunnon imuri suostuu surisemaan ilman uutta päivitystä. Tahdon ulos kaiken muistamisesta! 

Myyn kaiken, muutan Thaimaahan ja opetan sukellusta. Luovun tästä ikuisesta kiireestä ja aikataulujen paineesta. Lähden.  

Sekä unelmia että varasuunnitelmia tarvitaan. Ne voivat kannatella rankkoina aikoina ja tuoda tervetullutta toivoa tulevaisuuteen.

Oleellista onkin kysyä itseltään, millaista elämää haluan elää.  Mikä minulle on tärkeää?  Millaiseksi ihmiseksi haluan tulla?

Omien arvojen pohdinta tarkoittaa sitä, että uhraa aikaat oman elämäsi miettimiselle. Mille asioille oikeasti haluan antaa aikaani? Mistä haluan tulla muistetuksi? Mitä toivon lasteni kertovan itsestäni? Välillä on tärkeää myös miettiä, mikä minua palkitsee. Fiksua on myös listata, mille asioille kuitenkin käytännössä annan aikaa eli elänkö arvojeni mukaista elämää.

Pohdinnasta on se hyöty, että sitä kautta saa suuntamerkit tulevaisuuteen. Parhaimmillaan arvojen miettiminen voi motivoida muutokseen. Jos  huomaan, että suurin osa ajasta kuluu "vähemmän tärkeisiin asioihin" kuten esimerkiksi kodin siivoukseen ja työhön, voinko tehdä asialle jotakin?

Myös omien valintojen seurausta on hyvä pohtia. Jos tosissani uskon, ettei mikään kannata enkä enää opi mitään, mitä siitä seuraa? Jos nyt heitän hanskat tiskiin, olenko myöhemmin tyytyväinen? Haluanko todella jäädä syrjään kaikesta? Haluanko luopua työyhteisöstäni?

Näitä pohtiessa saattaa lopputulos ollakin se, että joskus on fiksumpaa pyytää apua, kysyä neuvoja ja suostua ottamaan apua vastaan. Kenties siitä seuraakin jotain vielä parempaa!

Lue lisää jatkuvaan muutokseen sopeutumisesta HYvä terveys 4/2018. Tilaajna voit lukea koko lehden maksutta digilehdet.fi-palvelusta.