Kohdun limakalvon syöpä kehittyy epätodennäköisemmin naisille, jotka ovat olleet raskaana riippumatta siitä, miten pitkään raskaus on kestänyt. Yhteys havaitaan myös raskauksissa, jotka päättyvät raskaudenkeskeytykseen.

Tiedot käyvät ilmi tanskalaistutkimuksesta, jossa hyödynnettiin 2,3 miljoonan naisen terveysrekisteritietoja. Naiset olivat synnyttäneet yhteensä 3,2 lasta ja 670 000 raskautta oli keskeytetty.Riski sairastua kohdun limakalvon syöpään oli noin 35–50 prosenttia pienempi naisilla, jotka olivat synnyttäneet yhden lapsen tai heidän raskautensa oli keskeytetty. Jokainen lisäraskaus tämän jälkeen pienensi sairastumisriskiä entisestään riippumatta siitä, miten pitkään raskaus jatkui. Kaiken kaikkiaan raskauden kesto, äidin ikä, spontaanit raskauden keskeytymiset, lihavuus, äidin hedelmällisyys tai sosioekonominen asema eivät vaikuttaneet tuloksiin.Tätä ennen kohdun limakalvon syövän ja raskauksien yhteyttä on selitetty vähemmillä kuukautiskierroilla, mutta nyt julkaistut tulokset viittaavat selityksen todennäköisemmin piilevän alkuraskaudessa. Yksi selitys voisi olla progesteronihormoni, jonka pitoisuudet suurenevat varsinkin alkuraskaudessa.Tutkimus julkaistiin BMJ-lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(BMJ 2019;366:l4693)https://doi.org/10.1136/bmj.l4693

(2019819) 2019 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla