Aivojen sähköstimulaatiota käytetään etenkin Parkinsonin taudin hoidossa, mutta sama menetelmä voisi auttaa myös anoreksiaa sairastavia. Tutkimus julkaistiin Lancet Psychiatry -lehdessä. Viime vuosina sähköstimulaatiota on kokeiltu myös epilepsian, masennuksen ja mm. neuropaattisen kivun hoidossa.
Osana tutkimusta kuudentoista anoreksiapotilaan aivoihin asennettiin leikkauksessa elektrodit, joihin johdettiin sähköä kehon ulkopuolelta. Sähköllä stimuloitiin aivojen (subcallosal cingulate) osaa, joka on yhdistetty anoreksiaan ja myös mm. masennukseen. Potilaat sairastivat anoreksiaa, joka ei ollut parantunut pitkistä hoidoista huolimatta.
Tulosten perusteella vuoden mittainen sähköstimulaatio näyttäisi parantavan anoreksiapotilaiden mielialaongelmia sekä auttavan painon nostamisessa. Tutkimuksen alkaessa potilaiden painoindeksi oli keskimäärin alle 14, mutta vuoden kuluttua hoidosta se oli noussut yli 17:ään eli lähelle normaalipainon alarajaa. Myös masennus- ja ahdistuneisuusoireet ja tunteiden säätelyn ongelmat vähentyivät ja aivojen glukoosiaineenvaihdunta kiihtyi anoreksiaan liitetyillä alueilla.
Sähköstimulaatiohoitoon liittyi jonkin verran lieviä haittavaikutuksia, etenkin ohimenevää kipuilua, mutta vakavia hoitoon liittyviä haittoja ei havaittu. Jos tulokset varmistuvat lisätutkimuksissa, aivojen sähköstimulaatiosta voi tulla hyvä lisäapu anoreksian hoitoon.

Anoreksia eli laihuushäiriö alkaa yleensä 14–24-vuotiaana. Siihen sairastuvista noin 5 prosenttia kuolee nälkiintymisen aiheuttamiin muutoksiin tai itsemurhaan. Nykykäsityksen mukaan syömishäiriöt johtuvat monesta eri syystä. Hermostollisten ja biologisten tekijöiden lisäksi monet yksilönkehitykseen sekä perheeseen liittyvät seikat ja sosiokulttuuriset tekijät altistavat syömishäiriöille. Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Psychiatry 2017;4:285–294)http://dx.doi.org/10.1016/S2215-0366(17)30076-7

(2017412)

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla